NavMenu

Za unapređenje energetske efikasnosti u 21 lokalnoj samoupravi obezbeđeno 400 miliona dinara - Izbor izvođača radova do početka naredne godine

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.09.2023. 08:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo rudarstva i energetike odobrilo je finansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti u 21 lokalnoj samoupravi, za šta je obezbeđeno 400 miliona dinara, rekla je ministarka Dubravka Đedović Handanović. Ministarka je najavila da se početak radova očekuje nakon izbora izvođača radova krajem ove, odnosno početkom naredne godine, saopštilo je resorno ministarstvo.

Đedović Handanović je navela da je finansiranje odobreno na osnovu Javnog poziva za dodelu sredstava za unapređenje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja u gradovima i opštinama, koji je raspisan u aprilu ove godine.

Ona je istakla da je unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima, školama, vrtićima, domovima zdravlja i drugim objektima na lokalu strateški cilj države kako bismo ostvarili uštedu energije, smanjili troškove grejanja zimi i hlađenja leti, ali i umanjili negativne uticaje na životnu sredinu.

Prema njenim rečima, završetkom sanacije biće smanjena potrošnja energije od 30 do 50% u zavisnosti od primenjenih mera-

- Nakon sprovedenog javnog poziva, odobrena su sredstva za finansiranje projekata energetske sanacije osnovnih i srednjih škola, upravnih zgrada, vrtića, domova kulture, domova zdravlja, sportskih objekata, postrojenja za preradu vode i javnog osvetljenja u 21 lokalnoj samoupravi. Reč je o Bosilegradu, Valjevu, Vladičinom Hanu, Vrnjačkoj Banji, Gradskoj opštini Grocka, Gradskoj opštini Savski venac, Despotovcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Pirotu, Rači, Raškoj, Svilajncu, Trsteniku, Ćićevcu, Ubu i Užicu - rekla je ministarka.

Mere energetske sanacije koje će se finansirati kroz javni poziv obuhvataju, između ostalog, zamenu prozora i vrata, unapređenje izolacije zgrada, zamenu kotlova efikasnijim i ugradnju toplotnih pumpi, ugradnju solarnih kolektora za toplu vodu, modernizaciju javnog osvetljenja i ugradnju solarnih panela.

Ministarstvo rudarstva i energetike je, kako je saopšteno, do sada realizovalo osam javnih poziva u okviru kojih je energetski sanirano 145 javnih objekata u 145 jedinica lokalne samouprave u ukupnoj vrednosti od 2,7 milijardi dinara, čime je ostvarena ušteda od približno 30 miliona KWh godišnje, kao i smanjenje emisije CO2 oko 13.000 tona godišnje.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.