NavMenu

Vlada FBiH dala suglasnost EPHZHB za solarnu elektranu snage priključenja 150 MW na Hodovu

Izvor: caportal.net Sreda, 13.09.2023. 16:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/bones64)Ilustracija
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na hitnoj telefonskoj sjednici održanoj 11.09.2023. godine, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, usvojila Informaciju o aktivnostima u procesu izdavanja energetske dozvole za izgradnju fotonaponske elektrane EPHZHB 1 tvrtke JP Elektroprivreda HZHB Mostar.

Također, izdana je prethodna suglasnost ovom ministarstvu za izdavanje energetske dozvole za izgradnju fotonaponske elektrane EPHZHB 1 snage priključenja 150 MW, s planiranom godišnjom proizvodnjom električne energije od 263 GWh.

Ova elektrana planira se izgraditi na lokaciji Privredno-poslovna zona Hodovo u Stocu.

Informacija s zaključkom bit će upućena Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine na razmatranje i usvajanje, kako bi Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije moglo provesti aktivnosti u skladu s uredbom o postupku, kriterijima, obliku i sadržaju zahtjeva za izdavanje energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja, u svrhu izdavanja ove energetske dozvole.

Kako smo ranije naveli, Elektroprivreda HZHB je dobila koncesiju na 30 godina za proizvodnju, prijenos i distribuciju električne energije koja će se generirati u planiranoj fotonaponskoj elektrani, izvijestilo je Ministarstvo privrede HNK krajem jula. Vrijednost investicije se procjenjuje na 180 mil KM.

Kako se navodi u odluci o dodjeli koncesije, krajnji rok za potpisivanje ugovora je 60 dana od dana konačnosti odluke, a tada je navedeno da je jednokratna koncesiona naknada iznosi 466.437 KM.


Mapa:
Gospodarsko-poslovna zona Hodovo

Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.