NavMenu

Genetika u funkciji profitabilnosti i efikasnosti proizvodnje svinjskog mesa

Izvor: RTV Sreda, 13.09.2023. 12:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Richard King/flickr.com)Ilustracija
Kako genetika utiče na profitabilnost i efikasnost proizvodnje svinjskog mesa tema je o kojoj su u Privrednoj komori Vojvodine razgovarali stručnjaci i proizvođači. Na forumu je predstavljena internacionalna kompanija Genius Pic sa sedištem u Londonu, a skup su podržali Ambasada Velike Britanije u Srbiji kao i Ministarstvo poljoprivrede i resorni pokrajinski sekretarijat.

Podići kvalitet proizvodnje sa što manje imputa, uz to respektujući visoke ekološke standarde, imperativ je savremenog svinjogojstva. Takav cilj je moguće postići samo uz savremenu genetiku, poručili su učesnici skupa pod nazivom "Genetika u funkciji efikasne i profitabilne proizvodnje svinjskog mesa".

Ovaj forum rezultat je dugogodišnje uspešne saradnje sa Britansko-srpskom privrednom komorom poručio je predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i naglasio značaj primene nauke u praksi, kao i podršku pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i resornog ministarstva u afirmaciji ove važne teme.

Na skupu je predstavljena internacionalna kompanija Genius Pic sa sedištem u Londonu, koja je globalni lider u oblasti proizvodnje genetskog materijala u svinjogojstvu.

- Naš ogranak u Italiji prati ovaj deo Evrope i Afriku. Ovde sam sa ostalim kolegama iz kompanije Genus, jer je Srbija veoma značajno brzorastuće tržište. Poljoprivreda je oblast koja pruža mnogo mogućnosti, a uz to verujemo da će Srbija brzo postati članica Evropske unije - izjavio je za RTV predstavnik te kompanije Đanluka Avino.

Dodao je da žele da pruže dodatne mogućnosti proizvođačima u odnosu na one koje imaju sada:

- Benefiti buduće saradnje su obostrani i ona sa moje tačke gledišta ima dobru perspektivu. Znamo da Srbija uvozi određene količine svinja, a danas su problemi u toj sferi sve složeniji, kako zbog samog transporta živih životinja, tako i zbog pitanja koja se odnose na njihovu zdravstvenu bezbednost i generalno sanitarne mere. Smatramo da bi Srbija trebalo da ima dovoljno sopstvene proizvodnje svinjetine, a za to je kvalitetna genetika prvi preduslov.

Naglasio je i da je "intencija da se proizvodi više svinjskog mesa uz korišćenje manje resursa, manje vode, manje prostora, ali i ljudskog rada, što znači podizanje efikasnosti na maksimalan nivo, a genetska rešenja koja nude to omogućavaju".

Temu pospešivanja uspešnosti proizvodnje svinja dodatno aktuelizuje i situacija prouzrokovana afričkom kugom svinja koja je devastirala proizvodnju u gotovo svim delovima sveta. Prema rečima nadležnih, u Srbiji je situacija pod kontrolom.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.