NavMenu

Počinje javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o stanovanju i održavanju zgrada

Izvor: eKapija Petak, 08.09.2023. 08:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ah_fotobox/shutterstock.com)Ilustracija
Javna rasparava o izmenama i dopunama Zakona o stanovanju i održavanju zgrada počeće u ponedeljak, 11. septembra i trajaće do 3. oktobra, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Vesić je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekao da će se javna rasprava organizovati u formi prezentacija i diskusija, i to u Zaječaru (13. septembra), Somboru (18. septembra), Kraljevu (20. septembra), Kragujevcu (22. septembra), Nišu (26. septembra), Novom Sadu (28. septembra) i Beogradu (2. oktobra).

- Postojeći zakon o stanovanju je veoma dobar, ali je nakon više od šest godina kako se primenjuje potrebno da se pojedine odredbe bolje preciziraju i da se snažnije zaštite prava stanara - objasnio je on, navodi se na sajtu Vlade.

Predloženim izmenama precizira se da je stambena zajednica nedobitna organizacija, ali da može da ostvaruje prihode izdavanjem zajedničkih delova zgrade na tržištu i da se taj prihod koristi za potrebe održavanja zgrade.

Predviđeno je postojanje "zajednica ulaza" u zgradama koje imaju više fizički razdvijenih celina, a reguliše se dodatna saglasnost stambene zajednice za postavljanje instalacija koje emituju zračenja.

Izmenama se predlaže dodavanje novih informacija u Registar stambenih zajednica, kao što su "program održavanja" i "izveštaj o osiguranju", pri čemu su to javno dostupni podaci kako bi se olakšao inspekcijski nadzor, u smislu omogućavanja kontrole bitnih informacija o održavanju zgrade bez fizičkog nadzora, odnosno elektronskim putem.

Takođe, uvodi se obavezno osiguranje od štete trećim licima kroz zaključivanja ugovora o osiguranju od štete trećim licima na zajedničkim delovima zgrade, i to za zgrade sa pet i više stanova. Tako će ubuduće, u slučaju pada dela fasade, fizičko ili pravno lice koje je oštećeno moći da naplati štetu.

Izmenama zakona se dopunjavaju odredbe o tome ko sve može biti biran za upravnika, pošto je u vezi sa tim pitanjem bilo brojnih nedoumica.

Kako se dalje navodi, sistem profesionalnog upravljanja značajno se unapređuje i težište odgovornosti se prenosi sa profesionalnog upravnika na "organizotora profesionalnog upravljanja" kao pravno lice.

Predlaže se da Privredna komora Srbija kontroliše rad organizatora profesionalnog upravljanja kao pravnih lica, kao i obaveza kontinuiranog dodatnog obrazovanja profesionalnih upravnika od strane komore.

Uvodi se "registar organizatora profesionalnog upravljanja", koji će biti javno dostupan svim građanima kako bi bolje donosili odluke sa kim će da zaključe ugovor o upravljanju.

Građani će moći da vide koliko zgrada drži jedan organizator profesionalnih upravnika i koliko profesionalnih upravnika zapošljava, navodi se na sajtu Vlade.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.