NavMenu

Apartman 10/264 - Od tavanskog prostora do savremenog stana (FOTO)

Izvor: SuperProstor Sreda, 06.09.2023. 14:35
Komentari
Podeli
(Foto: Miloš Martinović)
Studio Miloš Milivojević bio je zadužen za adaptaciju tavanskog prostora na Novom Beogradu u savremeni stan Apartman 10/264.

Centralni motiv bilo je kreiranje podužnog poteza, koji predstavlja okosnicu otvorenog plana dnevne zone. Postavljena paralelno sa ulazom u stan, novoprojektovana osa omogućava podužno vizuelno i funkcionalno prostiranje sadržaja i mikroambijenata dnevne zone.

Početak ose čini crni masiv kuhinje protkan drvenim površinama i prirodnim šarama mermera, čija ortogonalna geometrija ostvaruje dijalog sa kosinama krova, naglašavajući dinamičan odnos između zatečenih i novoprojektovanih formi.

Kraj ose naglašen je monolitnim crnim kubusom, kao fokalnom tačkom dnevne zone, koji je sa jedne strane monumentalno vertikalno platno, pogodno za izlaganje umetničkog dela, dok sa druge strane predstavlja prostor za odlaganje. Između dve kompaktne crne strukture nižu se mikroceline šanka, dnevne sobe i trpezarije, čije su granice suptilno naznačene pozicijama stubova između otvora na fasadi.

Radna soba oslanja se na zadnju stranu crnog monolita u dnevnoj zoni, čime je ona izolovana, ali tako da je izbegnuta izražena prostorna barijera.

(Foto: Miloš Martinović)

Pozicija ovog stana, koji se nalazi na poslednjoj etaži, omogućila je prodor prirodne svetlosti i projektovanje vizura, kako prema eksterijeru, tako i između različitih zona u enterijeru. Važnu ulogu u prostoru imaju i klizna staklena vrata prema terasi, duž celog zida dnevne zone, kao i transparentne i reflektivne površine pregrada i ugradnog nameštaja u noćnoj zoni.

Vizuelno prožimanje kupatila i spavaćih soba ostvareno je visokim staklenim površinama, dok su, umesto zidova, granice između funkcija gostinske sobe stvorene kontrastima crnih i belih materijala. Kliznim panelom sa ogledalom može se delimično ili u potpunosti zatvoriti vizura kroz prozor između kupatila i glavne spavaće sobe.

U cilju postizanja vizuelnog kontinuiteta geometrijskih motiva kroz ceo stan, posebno su dizajnirani elementi šanka, klub stola, kao i radnog i trpezarijskog stola, koji u prostor uvode elegantnu, oblu formu.

Autor fotografija je Miloš Martinović.


Fotogalerija
Apartman 10/264
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.