NavMenu

Milšped Group i Fashion Company - Robotizovano skladištenje robe kao kruna tridesetogodišnje saradnje

Izvor: Promo Četvrtak, 07.09.2023. 10:18
Komentari
Podeli
Marko Mastikosa - Supply Chain Director Fashion Company i Igor Krnojelac - Key Account Manager Milšped GroupMarko Mastikosa - Supply Chain Director Fashion Company i Igor Krnojelac - Key Account Manager Milšped Group
Višedecenijska uspešna saradnja Milšped Group sa kompanijom Fashion Company odnedavno je unapređena tehnološkom transformacijom - robotizovanim skladištenjem robe. O benefitima koje donosi saradnja sa Milšped Group govorio je Marko Mastikosa, direktor lanca snabdevanja Fashion Company.


Koliko dugo poslujete sa Mišped Group i da li uspeva da odgovori na vaše poslovne potrebe?

- Fashion Company kao i Milšped Group posluju uspešno preko 30 godina, pa je tako kontinuiran rast i razvoj obe kompanije pratila i zajednička saradnja kroz sve ove godine. Kako su se kompanije razvijale, tako se i potreba za logistčkim servisima i podrškom povećavala.

Saradnju smo u samim počecima bazirali na uslugama posredovanja u carinskom postupku robe, da bi nakon svih ovih godina, saradnja danas dostigla nivo integrisanog "End to End" lanca snabdevanja, sa kompleksnim logističkim uslugama međunarodnog FTL, LTL transporta, brodskim i aviokargo transportom, uslugama uvoza, izvoza i reeksporta robe, skladištenjima u carinskim i distributivnim magacinima, sortiranjem i pakovanjem robe za našu veleprodajnu, maloprodajnu mrežu i onlajn prodaju, kao i b2b i b2c distribuciju i dostavu robe za ceo region.

Ovako kompleksni procesi predstavljaju veliki logistički izazov za obe kompanije, kao i veliku posvećenost obe strane koje su uspešno do sada savladavale sve poslovne potrebe na obostrano zadovoljstvo i nadamo se da će tako i ostati u budućnosti.


Na koji zajednički projekat ste najponosniji?

- Generalno gledano, najponosniji sam što smo uspeli da celokupan proces planiranja, organizacije, upravljanja i kontrole u lancu snabdevanja podignemo na viši nivo i da zajednički proakativno unapređujemo logistički servis u svim segmentima, čime smo sa klasičnog 3pl provajdinga davanja naloga i izvršenja istog od strane Milšped Group, saradnju podigli na viši strateški nivo saradnje što je dovelo do značajnog unapređenja kvaliteta servisa i efikasnosti u celom lancu.

Najveći izazovi u modnoj industriji su veoma izraženi sezonski pikovi koji prave velike izazove u distributivnim centrima, pa je tako najveći fokus u zajedničkim projektima bilo unapređenje skladišnog poslovanja koje je rezultovano zajedničkom inicijativom i potrebom u razvoj automatizacije i robotizacije u magacinskim procesima.


Koliko je bilo lako/izazovno da sa tradicionalnog procesa pređete na robotizovani sistem rada?

- Iskreno, postojali su izazovi tokom samog procesa implementacije i dok se sam sistem stabilizovao, kao i dok se organizacija privikla na novi način rada, ali je i to prevaziđeno u relativno kratkom roku. Najbitnije je da je postojala podrška i obostrana svest o neophodnosti ove implementacije kao najboljem rešenju za naše organizacije, ali i verovanje da to možemo da uradimo. Danas možemo reći da je to bila jedna veoma uspešna tehnološka transformacija.

Igor Krnojelac – Key Account Manager Milšped Group i Marko Mastikosa - Supply Chain Director Fashion CompanyIgor Krnojelac – Key Account Manager Milšped Group i Marko Mastikosa - Supply Chain Director Fashion Company


Šta se promenilo u vašem poslovanju sa početkom primene robotizovane tehnologije?

- Visoki sezonski pikovi stvarali su veliki izazov u odvajanju, pakovanju i isporukama robe za prodavnice i onlajn. Implementacijom AutoStore sistema, povećali su se skladišni kapaciteti optimizacijom prostora koji pruža ovaj sistem, ali najbitnije je da se produktivnost odvajanja i pakovanja robe značajno povećala, uz značajno povećanje i tačnosti isporuka. Dakle, dobili smo veći kapacitet za skladištenje robe, uz pet puta veću produktivnost nego ranije i nivo greške je sveden na minimum.

Takođe, ova uspešna transformacija je otvorila vrata za dalju automatizaciju procesa sortiranja, te se nadamo da će vrlo brzo da se implementira i robotizovani sortirni sistem, čime bi se ceo proces sortiranja, skladištenja i pikovanja robe automatizovao, uz visok nivo usluge i dostupnosti robe.

Otvaraju se i novi horizonti za daljom optmizacijom, ukrupnjavanjem i regionalizacijom distributivno-skladišnih procesa sa ostalim tržištima na kojima poslujemo čime bi se zaokružio jedinstveni sistem standardizovanih, brzih i efikasnih logistčkih servisa na zadovoljstvo našeg ritejla i krajnjih kupaca.


Da li biste ovakav vid logističkog rešenja preporučili i drugima?

- Nema sumnje, ako želimo da imamo efikasne i kvalitene logističke usluge, uz optimalne troškove, neophodno je okrenuti se transformaciji u automatizovane-robotizovane sisteme i digitalizaciju poslovanja. Ko to bude prepoznao na vreme i što pre krene u ovom pravcu, ostvariće komparativnu prednost na tržištu i omogućiće dugoročnu održivost svog poslovanja, kao što je to prepoznao Fashion Company.

U logističkom kontekstu, Milšped Group je prepoznao ovaj momenat i značajna sredstva uložio u robotizaciju, čime će sigurno ostvariti konkurentnost i održivost poslovanja za sebe i sve svoje klijente koji budu koristili ove sisteme u budućnosti.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.