NavMenu

Novi konkursi za dodelu bespovratnih sredstava na IPARD 3 programu za poljoprivredu, preradu hrane i ruralni turizam

Izvor: PR Utorak, 05.09.2023. 15:55
Komentari
Podeli
Nakon uspešno završenog IPARD 2 programa i realizovanih konkursa iz ovog novčanog fonda, uskoro se očekuju i novi pozivi u okviru IPARD 3 programa. Fokus programa je na osobama mlađim od 40 godina kao i investicijma u obnovljive izvore energije. Visina podrške iznosiće od 50% do 75% vrednosti planiranih investicija. Značajno je da je i dalje moguće do polovine odobrenih bespovratnih sredstava dobiti avansno, na početku izvođenja projekta.

Uskoro aktivni konkursi IPARD 3 programa su:

- Mera 1 - Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava koje se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom (dodat sektor ribarstva) - Ukupan budžet je 115.200.000 EUR;

- Mera 3 - Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva (dodati sektor prerade žitarice i industrijskog bilja i sektor prerade ribe) - ukupan budžet je 80.640.000 EUR;

- Mera 7 - Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja - ukupan budžet je 69.120.000 EUR (3 puta veći budžet u odnosu na IPARD 2 Program);

- Mera 9 - Tehnička pomoć - ukupan budžet je 11.520.000 EUR.

Prvi konkursi Ministarstva poljoprivrede za Meru 1, Meru 3 i Meru 7 očekuju se vrlo skoro i prema najavama biće u poslednjem kvartalu 2023. godine.

Postupak konkurisanja je zahtevan i iziskuje dosta vremena tako da je potrebno na vreme krenuti sa pripremom dokumentacije. Konsultantska kuća SIM CERT sa 14 aktivnih konsultanata u tri regionalne kancelarije u Beogradu, Novom Sadu i Kruševcu pokriva teritoriju cele Srbije.

Više o IPARD programu i aktuelnim Merama možete pronaći na www.ipard.co.rs.

Na osnovu zahteva sa tržišta SIM CERT pruža novu uslugu klijentima pri pronalasku dobavljača/izvođača radova. Naime, svojim iskustvom iz prakse, nudi mogućnost pomoći klijentima u pronalasku pouzdanih dobavljača/proizvođača mašina, opreme, postrojenja, traktora i mehanizacije kao i izvođača građevinskih i drugih radova. Prilikom pripreme klijenata za novi konkurs za Meru 3 primećeno je povećano interesovanje za opremu za liofilizaciju i izgradnju solarnih elektrana.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.