NavMenu

Prokop će dobiti direktnu vezu na autoput - Gradiće se pristupna saobraćajnica za budući glavni ulaz na železničku stanicu

Izvor: RTS Utorak, 05.09.2023. 10:07
Komentari
Podeli
(Foto: Urbanistički centar doo Beograd)
Pored postojećih, u planu je izgradnja i novih prisupnih saobraćajnica železničkoj stanici Beograd centar, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić.

Vesić ukazuje da je to posao gradske uprave što se i radilo dok je bio zamenik gradonačelnika Beograda.

- Radila se eksproprijacija. To je Maleško brdo, a novi ulaz će biti sa autoputa da ne morate da ulazite u Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića. Sadašnji, gornji ulaz će ostati, ali će glavni ulaz biti sa donje strane. Neće sve to biti gotovo do 20. oktobra. Biće stanična zgrada, a onda će grad Beograd zajedno sa nama raditi taj pristup sa autoputa - navodi Vesić.

Radovi na zgradi glavne beogradske železničke stanice Prokop su intenzivirani i već se vide obrisi konačnog izgleda. Dok se na čeličnu konstrukciju postavlja staklena fasada, unutrašnjost zgrade sređuje se za komercijalne sadržaje i vezu sa peronima. Otvaranje za putnike najavljeno je za 20. oktobar.


Parkinzi i višespratna garaža do kraja 2024.

Osim stanične zgrade, u okviru kompleksa Beograd centar biće izgrađena četiri funkcionalno odvojena objekta. Na obodima ploče sa svih strana biće uređeni parkinzi, kao i nova višeetažna garaža.

- Kada do 2024. bude završena brza pruga od Beograda do Subotice i kada ovde dobijemo novi savremeni moderan železnički objekat poput evropskih železničkih stanica, zaista će, barem na ovom delu, srpske železnice pokazati i potvrditi da mogu lepo da izgledaju i da budu brze i efikasne kao što je to u drugim državama Evrope i sveta - napominje Nenad Stanisavljević iz Infrastruktura železnice Srbije.

Železnička stanica Beograd centar je glavna železnička stanica od 1. jula 2018. godine kada je postala polazna i dolazna stanica za sve vozove u unutrašnjem i međunarodnom putničkom saobraćaju.

Svi građevinski radovi na staničnoj zgradi, prema najavama, biće završeni do kraja 2024. godine.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.