NavMenu

Ostaci akvadukta i dve brane otkriveni u Caričinom gradu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 04.09.2023. 12:21
Komentari
Podeli

(Foto: Shutterstock/ollirg)
Republički zavod za zaštitu spomenika kulture na prostoru arheološkog nalazišta Caričin grad kod Lebana otkrio je decenijama visokim rastinjem skrivena nalazišta – ostatke akvadukta i dve brane, kao i Vile Urbane, Principije i dela bedema Donjeg grada s kulom. Ovi vredni ostaci, kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, otkriveni su u prvoj godini realizacije kapitalnog projekta "Konzervacija, restauracija i prezentacija arheološkog nalazišta Caričin grad".

Stubovi akvadukta kod brane na Caričinskoj reci su konzervirani pre 20 godina, dok lokalitet Zlata kale nikada nije istraživan niti dokumentovan. Brana u selu Zlata je prošlog meseca raščišćena prvi put posle četiri decenije, tokom kojih je urasla u gustu šumu. Predviđeno je da narednih dana bude snimljena i da republički zavod do kraja godine izradi predlog odluke o pravnoj zaštiti tog, sačuvanog dela brane, preciziraju u Ministarstvu kulture.

Ovo je, kako se ističe, jedna od prvih u nizu aktivnosti u okviru pripreme za upis arheološkog nalazišta Caričin grad na Listu svetske kulturne i prirodne baštine Uneska.


Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.