NavMenu

Otvoreno pristanište za međunarodne putničke brodove u Zemunu - Pristao i prvi kruzer

Izvor: eKapija Nedelja, 03.09.2023. 21:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Walid Nohra/shutterstock.com)Ilustracija
U Zemunu, na Dunavu, otvoreno je međunarodno putničko pristanište, koje će moći da prima rečne kruzere. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je tom prilikom naveo da je ovo pristanište jedno od devet pristaništa u Srbiji, preciziravši da imamo dva na Savi i sedam na Dunavu, saopštila je Vlada Srbije.

Na zemunsko pristanište je pristao i prvi kruzer, DCS Amethyst, sa 170 putnika kojima je upriličen tradicionalni doček.

- Ovo je naše drugo pristanište u Beogradu, ali i prvo beogradsko pristanište na Dunavu kojim ćemo omogućiti da više brodova dolazi u Beograd i našu zemlju - istakao je ministar.

On je podsetio na to da je nedavno otvoreno pristanište u Sremskoj Mitrovici, a da se završava i pristanište u Šapcu, dodavši da su stvoreni uslovi da imamo domaće linije između Sremske Mitrovice, Šapca i Beograda.

Na Dunavu imamo pristaništa u Novom Sadu, Zemunu, Smederevu, Kostolcu, Golupcu, Donjem Milanovcu i Kladovu, a kao deo projekta "Zaplovimo Srbijom" predviđena je izgradnja i u Banoštoru, Sremskim Karlovcima i Apatinu, naveo je Vesić.

Ministar je ukazao na to da smo, kada je u pitanju broj stranih turista na rekama, odmah iza Austrije i Mađarske, preciziravši da je prošle godine bilo 1.419 kruzera i 135.000 putnika koji su posetili Srbiju.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović istakao je da je kompletno pristanište projektovano i izgrađeno od strane domaćih firmi.

- Od danas sa ovog mesta Zemun povezujemo sa svetom i Evropom - naglasio je on i dodao da Srbija velikim koracima ide napred, kada je u pitanju broj kruzera koji dolaze u posetu.

Perović je naveo da je Srbija prošle godine nadmašila Rumuniju po broju poseta turista i da je iz tog razloga ova agencija, zajedno sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, inicirala projekat "Zaplovi Srbijom".

Predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević je istakao da je ovaj događaj veoma značajan, pre svega sa aspekta saobraćaja.

- Kroz Zemun prolaze tri auto puta - Novosadski, Zagrebački i Miloš Veliki. Sa druge strane, deo pruge Beograd - Novi Sad - Budimpešta prolazi kroz Zemun, i ovo je faktički peti koridor - plovni, na koji se sada naslanja Zemun. Sa privredno-turističkog aspekta ovo je značajno za našu opštinu iz razloga što svi turisti imaju šta da vide u Zemunu, pre svega najstariju pravoslavnu crkvu u Beogradu - Nikolajevsku, zatim Milenijumsku kulu i tvrđavu Gardoš, naš prelepi Kej, Zemunski park, tako da pozivam i privrednike i turiste da dolaze u Zemun i da u njemu provedu neko vreme, jer Zemun ima dušu varoši. Kada se u njega dođe, retko se odlazi – rekao je Kovačević, prenosi Beoinfo.

Lokacija na kojoj je izgrađeno pristanište za međunarodne putničke brodove do 130 metara dužine je kod Stare kapetanije, na mestu gde se nekada nalazio pristan i sastoji se od mosta dužine 54,5 metara koji vezuje kopno i četiri pontona sa 21 šipom.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.