Spustili smo se u jamu rudnika Čukaru Peki - Šta je pasta zasip, prvo takvo postrojenje u Srbiji i kako do zlata i bakra? (FOTO, VIDEO)
Izvor: eKapija
Ponedeljak, 28.08.2023.
13:06


(Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)

- Izgradnja infrastrukture trajala je oko tri godine, a proizvodnja je počela pre nepune dve godine. Za pet godina stigli smo od nule do potpuno funkcionalnog rudnika. Osim savremene tehnologije i standarda, uveli smo i kompletan monitoring vode, zemljišta, vazduha i buke - rekao je okupljenim novinarima, koji su se našli na više od 500 metara ispod zemlje, Dalibor Stojadinović, menadžer rudnika.
Eksploatacija rudnog tela odvija se u tri zone. Prva zona otkopava se metodom horizontalnih pojaseva, druga zona je metoda horizontalnih pojaseva kombinovana sa otvorenim otkopima, dok je treća etažno otkopavanje.
Dalibor Stojadinović (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)

- U sva tri slučaja, nakon otkopavanja rude vrši se zapunjavanje otkopanog prostora, tako da se na taj način štiti površina terena od odlaganja prekomernog jalovog materijala i degradacije same površine terena - napominje Stojadinović.
Nakon otkopavanja rude u jami, ona se transportuje i sitni, a nakon toga se sistemom transportnih traka prevozi do sistema drobljenja u flotaciji. Nakon toga vrši se njeno drobljenje i flotiranje, čime se dobija finalni proizvod - koncentrat bakra i zlata.
- Trenutno je najniža kota 260 m nadmorske visine, dok je konačna dubina rudnika i eksploatacije 440 metara - dodaje naš sagovornik.
Jama je pokrivena video nadzorom, tako da se svaki proces prati u kontrolnoj sobi. Saobraćaj je regulisan svetlosnom signalizacijom, a kompletan rudnik je pokriven 4G internetom, mobilnom telefonijom, kao i fiksnom telefonijom. Dok hodate izbetoniranim tunelima, imate osećaj da ste na vetrometini, jer je sistemu ventilacije posvećena velika pažnja.
Kompanija je sama razvila sistem brzog flotiranja i selekcije bakra
Na površini zemlje nalazi se međunarodno napredan sistem SAB za drobljenje i mlevenje, a kada je reč o sistemu flotiranja, kompanija je sama razvila sistem brzog flotiranja i selekcije bakra.
Mladen Nikolić, dipl.inž. rudarstva na poziciji tehnolog za preradu minerala objašnjava šta predstavlja sistem flotacije:
- Pogon drobljena radi sa dva sistema: direktno iz jame putem trakastog transportera, a drugi sistem je direktno sa odlagališta rude gde se kamioima dovozi do rešetke za kipovanje. Primarno izdrobljena ruda 160 mm se trakastim transporterima doprema do pogona mlevenja. U prvom stadijumu vrši se mlevenje i plasiranje rude, a nakon toga se proizvod plasiranja doprema do flotacione mašine, gde se flotira koncentrat minerala bakra i pirita.
Mladen Nikolić (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)

Dodaje da sam koncentrat ide dalje u pogon filtraže. Putem zgušnjivača i pumpi se doprema do filter presa gde se daljim sušenjem dobija definitivni koncentrat bakra. Isto važi i za koncentrat pirita, samo što se on odlaže na odlagalište za pirit.
Kapacitet postrojenja je 20.000 tona na dnevnom nivou.
Jedinstveno u Srbiji, a i regionu - pasta zasip
Pasta zasip je prvo postrojenje takve vrste otkad je rudarstva u Srbiji.
- Naš posao je u tome da primamo jalovinu sa postrojenja prerade minerala. Mešamo sa cementom, vodom i takvu smešu šaljemo kroz bušotine u jamu i zapunjavamo prostore koje su kolege svojim rudarskim radovima otkopale - objašnjava Nebojša Buđelan, dipl.inž. rudarstva zadužen za poslove inženjera na poslovima za pripremu pasta zasipa.
Nebojša Buđelan (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)

Postrojenje se sastoji iz duboko konusnog zgušnjivača (funkcija razdvajanje vode i jalovine), 20 metara prečnika, visine 20 metara, ukupne kubikaže oko 6.000 m kubnih. Tu su i dva silosa za jalovinu, kapaciteta po 1.200 metara kubnih i tri silosa za cement, kapaciteta po 400 metara kubnih.
- Ukupna potrošnja cementa je od 22 do 25 tona na sat u zavisnosti od toga koji deo otkopne komore zapunjavamo. Zapunjavamo od horizonta minus -37, ovde smo na koti +390, tako da je to na nekih 430 metara ispod zemlje – dodaje sagovornik.
Prosek zapunjavanja mesečno je 55.000 metara kubnih, a cilj je 63.000.
Ističe da se u sobi centralne kontrole prati celokupan proces postrojenja za pasta zasip.
Kako do zlata?
"Laboratorijska ispitivanja" kompanije Srbija Ziđin majning jedan su od najnovijih objekata kompanije, koji je pušten u rad ove godine. Raspolažu najnovijim instrumentima i najsavremenijim tehnologijama potrebnim za analize koje se od njih zahtevaju.
Jedan od procesa koji se ovde odvija je i procena zlata u koncentratu.
- Nalazimo se ispred prostorije gde naše uzorke u prahu mešamo sa određenim reagensima i dalje ih topimo na temperaturi od preko 1.000 stepeni u magnezijumskim loncima, koji su termootporni, da bismo na kraju dobili perlicu koja je sačinjena od plemenitih metala.
Ivana Mitrović (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)

Dalje, u procesu rastvaranja iz perlice otklonimo srebro, pri čemu nam ostaje majušno zrno čistog zlata, koje dalje gravimetrijski određujemo. Imamo osetljive vage koje mogu da detektuju tako niske mase i na kraju na osnovu te mase zlata u uzorku mi možemo da odredimo koji je procenat zlata u našem koncentratu koji ispitujemo - objašnjava Ivana Mitrović, zamenik supervizora Cetra za hemijska ispitivanja.
Aleksandra Kekić
Lokacija:
Google Maps
Tagovi:
Ziđin Majning
Dalibor Stojadinović
Mladen Nikolić
Nebojša Buđelan
Ivana Mitrović
Čukaru Peki
rudnik Čukaru Peki
eksploatacija bakra
eksploatacija zlata
eksploatacija metala
sistem SAB za drobljenje i mlevenje
drobljenje rude
mlevenje rude
flotiranje rude
sistem brzog flotiranja
sistem selekcije bakra
pasta zasip
Komentari
Vaš komentar
Naš izbor
Rubrike za dalje čitanje
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno,
uz konsultacije sa našim ekspertima.