NavMenu

Nova stanična zgrada u Prokopu sprema se za otvaranje - Traži se firma za tehnički pregled radova

Izvor: eKapija Petak, 25.08.2023. 11:51
Komentari
Podeli
(Foto: Urbanistički centar doo Beograd)
Preduzeće Infrastruktura železnice Srbije Beograd raspialo je javnu nabavku za tehnički pregled izvedenih radova - projekat izgradnje stanične zgrade železničke stanice Beograd Centar.

Izgradnja kompleksa koji čine stanična zgrada, parking i prateći poslovno-komercijalni sadržaji u okviru kompleksa železničke stanice Beograd Centar obavlja se kroz javno-privatno partnerstvo Republike Srbije i Railway City d.o.o. Beograd i to tako što država ulaže zemljište i omogućava gradnju na delom izgrađenim objektima i na parcelama koji su u njenom vlasništvu, a privatni partner pribavlja svu dokumentaciju neophodnu za izdavanje građevinske dozvole i upotrebne dozvole i finansira izgradnju (zajednička izgradnja).

Tender je otvoren do 8. septembra, a detalje pogledajte OVDE.

Nova stanična zrada trebalo bi da bude svečano otvorena 20. oktobra, kako je ranije najavljeno.

Urbanističkim projektom za izgradnju u okviru kompleksa železničke stanice Beograd centar, koji je izradilo preduizeće Urbanistički centar doo Beograd, predviđeno je da kompleks obuhvat staničnu zgradu, poslovni park i garažu.


(Foto: Urbanistički centar doo Beograd)
Staničnu zgradu čine dva korpusa, između kojih je veliki natkriveni plato, planiran tako da odaje utisak gradskog trga. S obzirom da je kompleks izmešten iz centralnog gradskog jezgra, trg bi svojim prostranstvom i panoramskim vizurama, trebalo da pruži osećaj posetiocima da su stigli u glavni grad.

Poslovni park čini deset nezavisnih jedinica (objekata) kojima se pristupa sa platoa odignutog od nivoa ulice (+2,0m) i odvojenog od glavnog pristupa železničkoj stanici. Plato je osmišljen kao ozelenjeni park u poslovnoj zoni kompleksa i programom obuhvaćen kao multifunkcionalni prostor, namenjen različitim komercijalnim sadržajima.

Zgrada javne garaže, kapaciteta 540 parking mesta, smeštena je kao nezavisni objekat, uz objekte poslovnog parka, sa pristupom bočno, iz interne ulice. Pristup garaži ne ometa pristup staničnoj zgradi i lako je dostupan. Uz interne saobraćajnice pojektom su predviđena parking mesta na otvorenom. Sa frontalne strane kompleksa 88 parking mesta obezbeđeno je za funkciju železničke stanice, a uz bočne i zadnju stranu ploče na koti 105,5, predviđeno je 266 parking mesta za poslovno‐komercijalni kompleks.

Vrednost izgradnje stanične zgrade, prema trenutnim procenama, iznosi 17 mil EUR.

I. Ž.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.