NavMenu

Hoće li nam novi termoblok B3 u Kostolcu konačno upaliti svetlo? - EPS traži dozvolu za puštanje u rad postrojenja snage 350MW

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.08.2023. 13:15
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Zarko Prusac)
Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za uslugu pribavljanja integrisane dozvole za potrebe projekta izgradnje bloka B3 na lokaciji termoelektrane Kostolac B. Vrednost nabavke procenjena je na 15 miliona dinara.

Na lokaciji termoelektrane Kostolac B u toku su radovi na izgradnji novog bloka B3 instalisane snage 350MW. Izgradnja novog bloka B3 je započela 2016. i očekuje se da će radovi biti završeni tokom 2023. godine.

Radovi na izgradnji novog bloka B3 sa svim pripadajućim sistemima, uključujući proširenje deponije uglja trećom deponijskom linijom kao i deponovanje čvrstog otpada u unutrašnjem odlagalištu površinskog kopa Drmno se izvode prema tehničkim specifikacijama kineske kompanije CMEC kao glavnog projektanta i izvođača.

Inače, u Zakonu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine je definisana integrisana (IPPC) dozvola kao odluka nadležnog organa doneta u formi rešenja kojom se odobrava puštanje u rad postrojenja ili njegovog dela.

Integrisana dozvola se izdaje za rad novih postrojenja i obavljanje njegove aktivnosti, a nijedno novo postrojenje ne može započeti rad bez integrisane dozvole. Dozvola se izdaje na period koji ne može biti duži od deset godina.

Rok za prijavu na tender je 22. septembar, a detaljnije pogledajte OVDE.

Kako je ranije navedeno, ugovor o izgradnji bloka B3 u termoelektrani Kostolac B Vlada Srbije i EPS potpisali su sa kineskom kompanijom CMEC još 2013. godine. Radovi su počeli pet godina kasnije, a od tada rok za njihov završetak pomeran je više puta.

Izgradnja bloka B3, vredna 618 mil USD, najveća je investicija u EPS-u u proteklih 30 godina, a poslednja Termoelektrana izgrađena je upravo u Kostolcu.

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović, izjavila je u februaru ove godine, da je neophodno ubrzati izgradnju novog bloka B3 Termoelektrane Kostolac, da bi se postigao zadati rok i Srbija pre naredne zime dobila novih 350 megavata na mreži.


Ministarka je nedavno rekla i da je za energetski sektor u Srbiji među najvažnijim zadacima završetak nove termoelektrane Kostolac B3 i gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, kao i dalje povećanje obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata.

I. Ž.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.