NavMenu

Trening centar Vazduhoplovne akademije u Vršcu biće savremeno rekonstruisan - Raspisan javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.08.2023. 17:16
Komentari
Podeli
(Foto: Facebook / Training Center Aviation Academy)
Kancelarija za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija raspisala je javni poziv za izrada projektno-tehničke dokumentacije za potrebe rekonstrukcije kompleksa Vazduhoplovne akademije - Trening centra u Vršcu.

Kompleks Vazduhoplovne akademije nalazi se u bloku 133 u K.O. Vršac i namenjen je Pilotskom školskom trening centru. Postojeće stanje kompleksa je u ruiniranom stanju i objekti koji se tamo nalaze su nefunkcionalni i dotrajali. Tehnologija objekata je prevaziđena za samu tipologiju obrazovanja i neophodno je objekte dovesti do nivoa koji bi omogućio savremen nivo školovanja stručnog kadra u vazduhoplovstvu, navedeno je u dokumentaciji.

Tendencija izrade tehničke dokumentacije je da se kroz adaptaciju, rekonstrukciju i nadogradnju, kompleks osavremeni i dobije reprezentativni karakter, kako izgledom tako i svojom funkcionalnošću i materijalizacijom.

Objekat koji je trenutno u funkciji je upravna zgrada u kojoj se pored administrativnih poslova odvija i nastavna aktivnost za polaznike škole. Ovaj objekat kao i objekat ulazne portirnice su poslednjih godina rekonstruisani, i urađena je njihova energetska sanacija objekata. Ostali objekti su van funkcije.

Projektnim zadatkom obuhvaćeni su:


- Objekat za smeštaj studenata

Na ulazu treba da se nalazi recepcija sa kancelarijom i prostorijom video nadzora. Projektom predvideti lift koji će da opslužuje sve etaže. Neophodno je predvideti tehničku prostoriju i prostoriju za smeštaj posteljine i hemijskih sredstava neophodnih za održavanje higijene u prizemlju objekta.

Objekat mora imati sistem kontrole pristupa i vrata na svim smeštajnim jedinicama u sistemu, te mora pružiti maksimalni nivo bezbednosti i privatnosti polaznika.

Predviđa se dogradnja jednog sprata, sa smeštajnim jedinicama većih površina. Objekat prema postojećem stanju ima 2794,98 m2, i sa dogradnjom jednog sprata procena je da će površina objekta biti cca. 3.500 m2.

(Foto: Facebook / Training Center Aviation Academy)

Projektom treba predvideti jedinice kapaciteta za jednu osobu na prizemlju i na prvom spratu, i većih apartmana na nadograđenoj etaži. Svaka smeštajna jedinica u objektu treba da ima svoje kupatilo.

Projektom je potrebno predvideti priručnu kuhinju u prizemlju koja bi se nalazila na istom mestu na kome se kuhinja nalazi trenutno, a u okviru zajedničkog prostora za odmor i rekreaciju.

U zajedničkoj prostoriji u prizemlju treba predvideti odgovarajuće zone za odmor, zabavu i TV zonu.

Iz zajedničkog prostora predvideti direktan izlaz u prostor koji bi se koristio kao otvorena bašta.

Prostorije koje se nalaze u prizemlju između zajedničke prostorije i recepcije treba da se iskoriste za prostorije zaposlenih (garderoba, kancelarija).

Na glavnom ulazu predvideti nadstrešnicu kako bi se naglasio ulaz.


- Restoran

Restoran treba da ima kapacitet 80+70 mesta. Kuhinju koncipirati tako da restoran funkcioniše kroz tri celine: restoran tipa menze za polaznike, restoran tipa menze za zaposlene i restoran tipa a la cart za 20 do 30 osoba.

Prema postojećem stanju, restoran ima površinu od 848,50 m2 i procena je da nakon rekonstrukcije neće pretrpeti značajnije promene površine.


- Energetski blok

Predvideti solarne panele za potrebe tople potrošne vode solarnim panelima na krovu objekta energetskog bloka.


- Parterno uređenje

Neophodno je predvideti adekvatne dodatne sadržaje na otvorenom, poput pešačkih i saobraćajnih površina, otvorenih prostora za socijalizaciju i okupljanje kadeta i nastavnog osoblja kao i zelene površine.

Postojeći kolsko-pešački pravac koji povezuje ulaz u kompleks i ostale sadržaje zadržati i rekonstruisati. Postojeću mrežu pešačkih komunikacija zadržati i rekonstruisati.

Potrebno je predvideti i sportski sadržaj za rekreaciju korisnika, što iziskuje uvođenje novih pešačkih pravaca u cilju povezivanja novih sadržaja. Od sportskih sadržaja predvideti multifunkcionalni sportski teren i košarkaški teren. Tribine pozicionirati između dva terena i u sklopu njih predložiti prostor za jedan muški i jedan ženski toalet, kao i česmu sa vodom za piće.

(Foto: Facebook / Training Center Aviation Academy)

Centralni prostor između objekata za smeštaj studenata, restorana i sportske hale urediti kao trg sa svom pratećom opremom i infrastrukturom koja obezbeđuje boravak korisnika u prijatnom i atraktivnom ambijentu. Predvideti adekvatan broj pojedinačnih elemenata urbanog mobilijara kako bi se ostvarila maksimalna funkcionalnost prostora.

Planiran je i parking sa 20 mesta, koji će se nalaziti odmah iza portirnice. Postojeći parking prostor ispred upravne zgrade redukovati na tri parking mesta.


Za svaki od objekata potrebno je utvrditi postojeće stanje, nivo intervencije (adaptacije, rekonstrukcije, sanacije) kao i neophodno proširenje kapaciteta dogradnjom.

Tehnička dokumentacija će obuhvatiti sve objekte i sve faze tako da se ishoduju svi neophodni uslovi, saglasnosti, građevinska dozvola i druge dozvole i steknu uslovi za izvođenje radova u skladu sa važećim zakonima i propisima u Srbiji.

Pogledajte detalje javnog poziva OVDE.

A.K.


Fotogalerija
Trening centar Vazduhoplovne akademije u Vršcu
vazduhoplovna akademija Vršac
Google Maps
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.