NavMenu

Nijedna linija metroa neće voziti na Prokop? - Šta je otkrila mapa koju je pokazao Vučić

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.08.2023. 13:34
Komentari
Podeli
(Foto: Screenshot/ RTS)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi prva linija beogradskog metroa trebalo da bude završena do 2028. godine. Međutim, mapa koju je tom prilikom predstavio, prikazala je značajno promenjenu trasu planirane treće linije, sa koje je sada "ispala" - kao i iz čitavog plana metroa! - železnička stanica Beograd centar u Prokopu.

Mapa koju smo mogli da vidimo prilikom predstavljanja planova gradnje za budući EXPO 2027, a koja se tiče gradnje metroa, razlikuje se od dosadašnjih planova, koji su dostupni i na sajtu JKP Beogradski metro i voz, a koji su predstavljeni i u planu razvoja šinskih sistema u Beogradu. Iz ovog preduzeća rekli su za naš portal da je trasa preko Prokopa jedna od varijanti za liniju tri, a da je u igri i trasa preko Vukovog spomenika.

U planu razvoja šinskih sistema u Beogradu metro linija 3 planirana je na pravcu: Paunov breg-Banjica-Trošarina-Stepa Stepanović-Braće Jerković-Centralno groblje-Vitanovačka-Autokomanda-ŽS Beograd centar-Klinički centar Srbije-Manjež-Pionirski park-Trg Republike-Beton hala-TC Ušće-Arena-ŽS Novi Beograd-Airport city-Gandijeva-Dušana Vukasovića-Vojvođanska-Bežanijsko groblje i depo Bežanija.

Trasa treće metro linije je, prema tehničkoj dokumentaciji, planirana u otvorenom iskopu (cut&cover) na delu od Bežanije do Bloka 42, u dubokom tunelu na delu trase od Bloka 42 do Banjice, osim na delu od planirane metro stanice Klinički centar do metro stanice ŽS Beograd centar gde bi se trasa vodila na objektu.

Mapa koja je u utorak predstavljena, pak pokazuje da bi treća linija metroa trebalo da ide od Banjice 2, preko Trošarine, naselja Stepa Stepanović, Braće Jerković, a zatim menja trasu i ide preko dela naselja Medaković 1, Šumice, Vojislava Ilića, Crveni krst, pa na Vukov spomenik, Pravni fakultet, Dom Narodne skupštine, Pristanište, Ušće i dalje ranije najavljenom trasom do depoa Bežanija.


JKP Beogradski metro i voz: Trasa preko Vukovog spomenika jedna od varijanti linije tri

Planom generalne regulacije šinskih sistema sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metroa, definisana je planska trasa linije 3 na osnovu Konceptualnog rešenja koje je izrađeno 2021. godine, rekli su za eKapiju iz JKP Beogradski metro i voz.

Dodaju da je konceptualno rešenje linije 3 izrađeno sa ciljem razrade nekoliko varijanti i definisanjem prostora u okviru planskog dokumenta.

- Intermodalnost javnog prevoza i veza metroa sa ostalim vidovima prevoza putnika u Beogradu je strateško opredeljenje JKP Beogradski metro i voz. Jedan od glavnih zadataka u projektovanju je razrada mogućih presedačkih stanica metroa i veza sa železničkom stanicom Beograd Centar (Prokop) i predviđeno je da ova stanica ima vezu sa metroom - piše u odgovoru.

JKP Beogradski metro i voz priprema tendersku dokumentaciju za pokretanje javne nabavke za izbor projektanta Idejnog projekta linije 3 beogradskog metroa sa Studijom opravdanosti i Studijom o proceni uticaja na životnu sredinu, koji će biti objavljen u četvrtom kvartalu 2023. godine.

- Zadatak budućeg projektanta će biti da u okviru Idejnog projekta izvrši detaljnu analizu trenutne trase linije 3 u planskom dokumentu koja ide preko železničke stanice Beograd Centar, kao i druga moguća varijantna rešenja u skladu sa njihovom tehničkom izvodljivošću i ekonomskom opravdanošću investicije. Jedna od varijanti linije je trasa preko Bulevara kralja Aleksandra i veza sa železničkom stanicom Vukov spomenik, koja će biti jedno od rešenja za dalju razradu u okviru planiranog Idejnog projekta linije 3 metroa - kažu iz JKP Beogradski metro i voz.


I dalje zvaničan plan metroa, sa trećom linijom koja opslužuje Prokop (Foto: JKP Beogradski metro i voz)I dalje zvaničan plan metroa, sa trećom linijom koja opslužuje Prokop

Vučić ranije tražio da već prva linija metroa ide do Prokopa

Podsetimo, krajem maja predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom obilaska radova na Makiškom polju, zatražio da i prva linija metroa obuhvati Prokop.

- Trebalo bi pronaći rešenje da osim sa Beovozom i sa novobegradskom linijom metro bude povezan i sa brzim vozom za Novi Sad. Ako ga ne spojimo sa Prokopom, napravili smo katastrofalnu grešku. 2027. nije daleko, to je za pet, šest godina. Bolje da sada ispravimo tu grešku dok je u projektu, nego kasnije - rekao je tada Vučić.

Ministar finansija Siniša Mali je tada rekao da će treća linija metroa ići preko Prokopa, a Vučić predložio da probaju da nađu rešenje da metro bude odmah spojen sa železničkom stanicom u Prokopu.


- Glavna železnička stanica ni u početnim pričama o metro-sistemu u prestonici, pre pola veka, nije bila predviđena prvom linijom. Železnička stanica je dobro povezana sa sistemom BG voza, a autobusku vezu bi trebalo malo poboljšati. Teško je menjati projekat prve linije, kada se zna da je idejno rešenje pri kraju - rekao je za Novosti tadašnji direktor JKP Beogradski metro i voz, Stanko Kantar.

Kantar je naveo da bi u prvoj liniji teško bilo izvesti radove u blizini železničke stanice, pošto bi ona sekla dijafragmu sa duboko fundiranim ankerima koji su izgrađeni radi zaštite od klizanja Dedinjskog brda ka Prokopu.

- U skladu sa tim, prolazak linije metroa kroz Klinički centar i Prokop na predviđeni način nije moguć iz više aspekata, a to su vibracija, buka, geološka i infrastrukturna ograničenja, kao i na osnovu promena u prostoru nastalih kao posledica novoizgrađenih ili planiranih objekata zdravstvene zaštite. Dobra stvar je što bi treća linija trebalo da reši sve inženjerske probleme izgradnje metroa u tom delu - rekao je tadašnji direktor.

Udruženje građana Po meri metro pozdravilo je tada stav predsednika Vučića da je potrebno odmah povezati beogradski metro sa novom glavnom železničkom stanicom Beograd centar u Prokopu i izrazilo nadu da će aktuelni plan biti korigovan, tako da prva linija obuhvati novu glavnu železničku stanicu, kao i Klinički centar Srbije, koji su ovim planom izostavljeni.

Mapa : Železnička stanica Prokop

I. Žikić
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.