NavMenu

Srbija gradi distributivnu mrežu za prenos energije vetroparkova iz južnog Banata - Projekat BeoGrid 2025 vredan oko 90 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 08.08.2023. 09:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: west cowboy/shutterstock.com)Ilustracija
Beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je rani javni uvid povodom izrade prostornog plana područja posebne namene za projekat - BeoGrid 2025.

Naime, Vlada Srbije je u januaru 2023. godine usvojila Program ekonomskih reformi za period od 2023. do 2025. godine. Jedan od ciljeva je da se nastavi sa razvojem i usvajanjem dugoročne energetske i klimatske strategije u skladu sa Zelenom agendom za Zapadni Balkan i međunarodnim obavezama i dalje pojačati ulaganja u modernizaciju energetske infrastrukture i smanjenje emisije ugljenika u cilju ubrzanja zelene tranzicije. Jedna od 10 planiranih strukturnih reformi je: integracija obnovljivih izvora električne energije kroz projekat BeoGrid 2025.

Projekat BeoGrid 2025 kao cilj ima omogućavanje veće integracije električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora (vetroelektrana), koji se nalaze u regionu Južnog Banata, kao i rasterećenje TS 220/110/35 kV Beograd 5, koja napaja električnom energijom veliki deo Beograda, posebno delove Novog Beograda i Zemuna.

Projekat BeoGrid 2025 obuhvata podstanicu Beograd 50 od 400/110 kV sa pripadajućim priključcima od 400 kV i 110 kV i dvostruki dalekovod 400 kV od podstanice Beograd 50 do regiona južnog Banata (u blizini vetroparka Čibuk). Infrastrukturni radovi odgovaraju ukupnim ulaganjima od oko 90 mil EUR.

Očekuje se da će u potpunosti da bude operativan do 2025. godine.

Projekat čini šest funkcionalnih celina tj. projekata koji će se paralelno realizovati, i to izgradnja:

- TS 400/110 kV Beograd 50;
- dvosistemski 400 kV dalekovod TS Beograd 50 – PRP Čibuk 1 sa opremanjem 400 kV polja u PRP Čibuk 1;
- jednosistemski 400 kV dalekovodi za uvođenje DV br. 450 (RP Mladost – TS Novi Sad 3) u TS Beograd 50;
- dva dvosistemska 110 kV dalekovoda za uvođenje DV br. 104/8 (TS Stara Pazova – TS Inđija 2) u TS Beograd 50;
- dva dvosistemska 110 kV dalekovoda za uvođenje DV br. 1178 AB (TS Beograd 5 – TS Beograd 9) u TS Beograd 50;
- dvosistemski kabl 110 kV TS Beograd 50 – TS Beograd 49 (Aerodrom).

Za potrebe upućivanja u proceduru ranog javnog uvida predlaže se obuhvat prostornog plana na delovima teritorija grada Beograda, gradskih opština Zemun, Palilula i Surčin, grada Pančevo, i opština Alibunar, Kovačica, Kovin, Pećinci i Stara Pazova. Ukupna površina prostornog plana i prostora detaljne razrade obuhvataće oko 12 km2.

Projekat BeoGrid 2025, inače, deo je šireg projekta Severni koridor (North CSE corridor), koji obuhvata i dupliranje postojećeg interkonektivnog 400 kV dalekovoda Đerdap 1 - Portile De Fier (Rumunija). Uz ojačavanje koridora za prenos električne energije preko Balkanskog poluostrva u smeru od istoka prema zapadu i posledični doprinos integraciji tržišta električne energije u regionu Jugoistočne Evrope, ovaj projekat će takođe omogućiti priključenje velikog broja novih proizvođača OIE u oblasti Južnog Banata.

- Ovo će, uz transformaciju 400/110 kV u TS Beograd 50, značajno doprineti sigurnosti napajanja konzuma u sremskoj oblasti, što će napraviti pogodan ambijent za dolazak novih investitora i dalji industrijski razvoj ove regije. Pored toga, izgradnjom TS 400/110 kV Beograd 50, značajno će se rasteretiti postojeća TS 220/110/35 kV Beograd 5, koja trenutno napaja veliki deo beogradskog konzuma - navedeno je.

Projekat Severni koridor je deo evropskog desetogodišnjeg plana razvoja prenosnog sistema TYNDP 2020, regionalnog investicionog plana (RgIP 2020), podržan je od strane rumunskog operatora prenosnog sistema (Transelectrica), kao i Nemačke razvojne banke KfW.

Nosilac izrade plana je Ministarstarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a obrađivači Centar za planiranje urbanog razvoja CEP i IAUS - Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije.

Nedavno je ministarstvo raspisalo tender za usluge izrade prostornog plana područja posebne namene za projekat BeoGrid 2025, a vrednost nabavke procenjena je na 30 miliona dinara.

Podsetimo, iz EMS- a su za eKapiju rekli da je ovo preduzeće u poslednjih sedam godina na području južnog Banata uložilo oko 30 mil EUR u potpuno novu prenosnu mrežu 400 kV i 110 kV naponskog nivoa, odnosno izgradio je dva potpuno nova dalekovoda - 2x400 kV Pančevo 2 - državna granica sa Rumunijom i DV 110 kV TS Bela Crkva - TS Veliko Gradište.

- Upravo ove investicije su omogućile da EMS AD izda uslove za priključenje vetroelektrana na području južnog Banata, približno 2.400 MW, a zbog velikog interesovanja investitora vetroparkova za južni Banat, EMS je u investicioni plan uvrstio realizaciju dvosistemskog dalekovoda 400 kV od Čibuka 2 do TS Beograd 50, koji je projekta BeoGrid 2025 - kazali su u EMS-u za naš portal.

I. Ž.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Obnovljiva energija

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.