NavMenu

AZK: Ulaganje EPCG u proizvodnju čelika bila bi državna pomoć

Izvor: Mina Nedelja, 30.07.2023. 16:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ufuk ZIVANA/shutterstock.com)Ilustracija
Ulaganje Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) u proizvodnju čelika u nikšićkoj Željezari smatralo bi se državnom pomoći i time bi bile prekršene evropske norme i prakse, saopštio je predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) Dragan Damjanović.

Kovačnica nikšićke Željezare u pogonu je od petka, ali Čeličana nije i ne može biti dok AZK ne donese odluku da li bi ulaganje majke firme, EPCG, predstavljalo državnu pomoć.

Damjanović je Televiziji E rekao da su od EPCG, kada su kupovali imovinu Željezare, imali uvjerenja da će se kompanija baviti isključivo drugim djelatnostima, odnosno proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora.

- Sada kako čujemo govori se o eventualnoj proizvodnji čelika. Ranije smo rekli da, ako se nastavi proizvodnja čelika nakon kupovine, sva evantualna pomoć EPCG bi se smatrala državnom pomoći, a Protokolom 5 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u oblasti čelika i uglja su zabranjene sve vrste državnih pomoći - rekao je Damjanović.

On je kazao da je Sporazumom o pridruživanju Crna Gora vezana posebnim odredbama koja se odnose na proizvodnju uglja i čelika i da bi, ukoliko bi EPCG nastavila sa proizvodnjom čelika, došlo do kršenja evropskih normi i praksi.

Prema riječima Damjanovića, kršenje tih pravila dovelo bi do usporavanja u pregovorima u Poglavlju 8 sa Evropskom unijom i Crna Gora bi dobila neko novo mjerilo za zatvaranja poglavlja.

Sjednica Odbora direktora EPCG je 8. avgusta, a Damjanović nije mogao reći da li će AZK do tada dati mišljenje, navodeći da je kompleksan slučaj koji zahtijeva pomoć evropskih eksperata.

On je kazao da je početkom godine stigao zahtjev EPCG za mišljenje da li je kupovina imovine Željezare za 20 mil EUR predstavlja državnu pomoć i da će se uskoro izjasniti o tome.

Predstavnik radika Željezare EPCG Ivan Vujović rekao je da je u petak počelo probno kovanje u Kovačnici Željazare iako je bilo planirano za septembar, te da su radnici uspjeli da osposobe pogon mjesec prije roka, iako za to, kako je rekao, nijesu dobili prdviđenih 6,5 mil EUR.

Kako je rekao, nadaju se da će taj budžet biti odobren na sjednici Odbora direktora EPCG a 8. avgusta.

Vujović je rekao da je najvažnije da počne primarna proizvodnja u Kovačnici, a ako budu mogli, što se tiče pravog pitanja, da se pokrene i Čeličana.

- Nadamo se da ćemo uskoro znati da li mi kao firma možemo da pokrenemo Čeličanu, a ako ne, onda bi gledali neki drugi modalitet, nekog investitora", dodao je Vujović.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, rekao je Televiziji E da zainteresovanih investitiora ima i da Odbor analizira pisma namjere za preduzimanje Željezare koja im stižu u poslednjih godinu.

Đukanović je kazao da će se naći najbolje rješenju u interesu EPCG i radnika i dodao da se neće ogriješiti o zakon kakva god bude odluka Agencije.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.