NavMenu

Ministarstvo uputilo Svetskoj banci predlog za protivgradne sisteme - Potrebno odobravanje novih 8 mil USD za nabavku sistema

Izvor: eKapija Utorak, 25.07.2023. 13:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dreamframer/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uputilo je Svetskoj banci predlog projekta izrade dokumentacije automatskih protivgradnih sistema sa sistemom ranog javljanja za celokupnu teritoriju Srbije. Svetska banka treba da odobri dodatnih 8 mil USD za nabavku sistema, a projektno tehničkom dokumentacijom obuhvaćeni su i Bukulja i Užice.

Ova inicijativa nastavak je procesa automatizacije protivgradne zaštite na teritoriji Republike Srbije, koji je pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede. Nakon završetka prvog pilot-projekta postavljanja automatskih protivgradnih sistema u radarskom centru Valjevo (99 stanica), završena je u celosti modernizacija RC Fruška Gora (118 stanica) i RC Bajša (141stanica), navedeno je na sajtu ministarstva.

Do ovog trenutka su delimično modernizovane RC Bukulja (44 od 104 stanica), kao i RC Samoš (83 od 130 stanica). U narednom periodu radiće se na modernizaciji i preostalih radarskih centara u Srbiji.

Kako se dalje navodi, realizuje se i linija odbrane od grada kojom će se naše obradive površine braniti iz Republike Srpske. Za ove sisteme ukupno je do sada obezbeđeno više od 20 mil EUR.

Značaj automatskih sistema protivgradne zaštite:

- Napunjeni automastki lanseri garantuju 24 časovnu pripravnost za dejstvo
- Komande za dejstvo se izdaju sinhronozivano za više protivgradnih stanica istovremeno
- Osoblje RC putem video nadzora prati dejstvo i nišanjenje
- Omogućava analizu rezultata dejstva praćanjem radarske slike. Poseban informacioni sistem automatski arhivira video snimak svakog dejstva svake stanice
- U slučaju neispaljenja rakete na određenoj stanici, moguće je odmah dati komandu za dejstvo druge rakete u istom lanseru na stanici, tj. nema 10 minutnog zastoja kao ranije

U dosadašnjih 38 dana dejstva protivgradne zaštite utrošeno je ukupno 8.504 protivgradnih raketa.

Samo tokom jednog dana, 22. jula, ispaljeno je 1.313 raketa sa ciljem odbrane i zaštite useva, plastenika, voćnjaka, povrtnjaka, kao i vinograda od oštećenja izazvanih vremenskim nepogodama – gradom.

U protivgradnoj odbrani je učestvovalo 13 radarskih centara: Valjevo, Bukulja, Petrovac, Crni vrh, Užice, Bešnjaja, Sjenica, Kruševac, Niš, Kukavica, Samoš, Bajša i Fruška gora.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.