NavMenu

EU šalje snažan pozitivan signal za investicije u obnovljive izvore energije - Bez ograničenja prihoda za OIE proizvođače

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.07.2023. 14:50
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay.com/Hans)
Odbor za industriju, istraživanje i energetiku Evropskog parlamenta (ITRE) glasao je juče za očuvanje sistema marginalne cene, kao i za izbegavanje gornje granice prihoda za "inframarginalne" proizvođače električne energije, u koje spadaju OIE proizvođači. Time je odbor podržao predlog Evropske komisije za ciljane reforme evropskog tržišta električne energije. Organizacija WindEurope pozdravila je glasanje odbora ističući da se time pomaže obnovljivim izvorima energije da vrate predvidive poslovne modele i narušeno poverenje investitora.

Sistem marginalne cene funkcioniše tako što se na aukcijama prvo kupuje najjeftinija struja, pa onda sve skuplja dok se ne zadovolje sve potrebe. Organizacija WindEurope pozdravila je glasanje odbora ističući da bi utvrđivanje gornje granice prihoda za "inframarginalne" proizvođače električne energije fragmentisalo unutrašnje energetsko tržište i podrilo poverenje investitora.

EU trenutno raspravlja o revidiranom dizajnu tržišta električne energije s obzirom na rusku invaziju na Ukrajinu i nagli porast cena električne energije širom Evrope. Evropska komisija je u martu predložila ciljane reforme sa namerom da okonča nesigurnost u vezi s ulaganjima na tržištima električne energije i ubrza izgradnju konkurentnih obnovljivih izvora energije na domaćem terenu.


Intervencije država smanjile poverenje investitora

Cilj EU je da do 2030. godine udeo obnovljivih izvora energije bude najmanje 42,5%. Za vetar to znači udvostručenje trenutne stope instalacije na oko 30 GW godišnje.

Prošle godine EU je izgradila samo polovinu potrebnog. Evropa je u 2022. godini investirala samo 17 mlrd EUR u nove vetroelektrane, što predstavlja najlošije godišnje investicione brojke od 2009. godine. Samo 10 GW novih projekata vetroelektrana je došlo do Konačnih odluka o investicijama (FID). Narudžbine za vetroelektrane su smanjene za 47% u odnosu na prethodnu godinu.

Jedna od razloga svakako je inflacija. Ali, kako se navodi u saopštenju WindEurope, ključno je i nekoordinisano delovanje vlada na tržištima električne energije, što je podrilo temelje unutrašnjeg energetskog tržišta EU.

- Državne intervencije poput poreza, nameta i ograničenja prihoda smanjile su poverenje investitora. Reforma tržišta električne energije EU hitno mora obnoviti poverenje investitora. U suprotnom, energetski i klimatski ciljevi EU biće nedostižni – ističu u WindEurope pozdravljajući jučerašnje glasanje odbora kojim se, kako kažu, pomaže obnovljivim izvorima energije da vrate predvidive poslovne modele.

Kako kažu, ključno je što je odbor glasao protiv zakonskog ograničenja prihoda za inframarginalne proizvođače električne energije (kojima, između ostalih, pripadaju OIE) što će doprineti okončanju državnih intervencije na tržištu.

- To je dobra vest za očuvanje integriteta veleprodajnih tržišta električne energije u Evropi i pokrenuće prekinute investicije u obnovljive izvore energije – veruju u WindEurope.

Odbor ITRE takođe je podržao različite načine pristupa tržištu za obnovljive izvore energije: ugovore o razlici u ceni, ugovore o kupovini obnovljive energije (PPA) i trgovinska ulaganja.

Podržava i garancije za pristup prenosu ("TAG"), što će pomoći u smanjenju rizika investiranja u hibridne vetroelektrane na moru koje su, kako navodi WindEurope, ključne za izgradnju povezane mreže vetroelektrana na moru koja omogućuje efikasniji protok energije i koordinisane pristupe planiranju mreže.


Slede međuinstitucionalni pregovori

Jučerašnjim glasanjem Odbora ITRE, Evropski parlament je gotovo spreman da započne pregovore s državama članicama i Evropskom komisijom o konačnom dogovoru. Istovremeno, 27 država članica EU još uvek nisu završile i usaglasile svoj mandat za pregovaranje o revidiranju evropskog dizajna tržišta električne energije. Očekuje se da će postići sporazum na jesen kako bi se započeli međuinstitucionalni pregovori. Reforma evropskog dizajna tržišta električne energije treba da se završi do kraja 2023. godine, kako je naloženo od strane predsednika država i vlada EU ranije ove godine.

M. D.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.