NavMenu

Kuda će proći trasa auto-puta od Mateševa do Andrijevice - Dužina 23,5 km, dve petlje, 34 mosta...

Izvor: eKapija Ponedeljak, 17.07.2023. 16:24
Komentari
Podeli
(Foto: Agencija za zaštitu životne sredine/Elaborat/Printscreen)
Dionica auto-puta od Mateševa do Andrijevice imaće dužinu oko 23,5 kilometara, što je 13,9% od ukupne dužine auto-puta Bar - Boljare. Najvećim dijelom protezaće se kroz brdski region, uz prilagođavanje uspona i padova. Projektovana brzina na ovoj dionici je 100 km/h.

To se može vidjeti u zahtjevu za davanje saglasnosti na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu koji je Ministarstvo kapitalnih investicija podnijelo Agenciji za Zaštitu životne sredine. Eloborat će na javnom uvidu biti do 24. jula.

Lokacija izgradnje ove dionice administrativno pripada opštinama Kolašin i Andrijevica. Riječ je o dvojnom kolovozu sa četiri trake, a kako se navodi u dokumentu, autoput je projektovan kao dva odvojena putna pravca koji se uglavnom pruža kroz brdske predjele. Početna tačka je posle petlje Mateševo i tunela dugačkog 555 metara, koji je već izgrađen i pripada dionici Smokovac-Mateševo. Kraj istraživačke oblasti je kod rijeke Kraštice, pritoke Lima, u blizini Andrijevice.

- Buduća dionica auto-puta počinje kod Mateševa, na nadmorskoj visini oko 1.000 metara, a zatim ide dolinom Drcke, pritoke rijeke Tare. Od Mateševa pa dalje uzvodno dolinom rijeke Drcke teren se uzdiže sve do Trešnjevika, odnosno do kote od 1.686 m. Autoput dalje ide tunelom kroz Trešnjevik i ulazi u dolinu rijeke Kraštice, pritoke Lima - stoji u dokumentu.

Dakle, pojašnjeno je, Trešnjevik je razvođe između rijeka Drcke (Tare) i Kraštice (Lima).

- Od Trešnjevika teren se nizvodno dolinom rijeke Kraštice spušta do njenog ušća u Lim, odnosno do kote od oko 770 metara - dodaje se u Elaboratu.

Na dionici su predviđene petlje Andrijevica i Mateševo, uz napomenu da petlja Mateševo nije predmet ove studije.

- Biće izgrađena 34 mosta, podvožnjaka, nadvožnjaka, jedan dvostruki tunel, sandučasti i kružni propusti na autoputu, baza za održavanje autoputa, naplatne stanice, jedno odmorište sa benzinskom i servisnom stanicom, dva motela u Mateševu i Andrijevici, obostrane benzinske stanice u Andrijevici -navedeno je u dokumentu.

Dužinu trase autoputa na dionici Mateševo-Andrijevica čine objekti 40,31%, od čega mostovi 19,88%, tuneli 15,11% i pokriveni iskopi 5,32%, dok je 59,68% trasa položena na terenu.

- Ovaj potez autoputa se nalazi između izlaza iz tunela dugačkog 555 metara koji je izgrađen na dionici Smokovac-Mateševo i oblasti rijeke Krašitice, pritoka rijeke Lim, u blizini Andrijevice – piše u Elaboratu

Zaustavne trake projektovane su na svim otvorenim dionicama puta, kao i u tunelima kraćim od 200 m i mostovima kraćim od 150 m.

Na kraju dionice nalazi se petlja Andrijevica. Petlja je projektovana da se gradi u tri faze. U prvoj fazi predložena je izlazna traka na km 21+220 koja povezuje projektovani autoput sa postojećom putnom mrežom koja obezbjeđuje prostor za bazu za održavanje, kontrolne i upravljačke objekte i naplatnu stanicu. U ovoj fazi se podrazumijeva da će se u tom trenutku autoput Bar-Boljare završiti u toj tački.

U drugoj fazi pretpostavlja se da će biti izgrađene preostale dionice auto-puta Bar-Boljare, a petlja autoputa će obezbjediti vezu između autoputa i postojeće lokalne putne mreže.

U poslednjoj fazi predložena je petlja koja povezuje buduću sekciju (Andrijevica–Berane) autoputa Bar-Boljare sa (budućim) ogrankom ka Peći. Predložena vrsta petlje je prikladna za povezivanje dva autoputa. Predloženo rješenje omogućava izgradnju svih povezanih funkcionalnih objekata sa finalnim rješenjem.

Podsjetimo, ukupna dužina auto-puta Bar-Boljare je oko 169 km i predstavlja važan infrastrukturni poduhvat na teritoriji Crne Gore. Nalazi u sastavu putnog pravca Beograd - Južni Jadran koji predstavlja krak Trans-evropske magistrale (TEM).

- Na ovaj način je autoput na području Crne Gore od velike važnosti jer povezuje osnovni pravac TEM-a (Gdanjsk, Atina, Istanbul) sa Jadranskim morem. Ovaj put je u sastavu putnih pravaca E-80 i E-65, što znači da u prometnoj evropskoj mreži predstavlja bitnu tačku, po longitudinalnim i transverzalnim pravcima - navedeno je u Elaboratu.

Koridor trase autoputa je definisan na osnovu Prostornog plana Crne Gore do 2020 godine i na osnovu Detaljnog prostornog plana autoputa Bar-Boljare.

Prva dionica Smokovac-Mateševo, čija je gradnja koštala oko milijardu eura, otvorena je 13. jula prošle godine, posle skoro sedam godina gradnje. Kako je nedavno objavljeno iz Monteputa, dionicom je za godinu dana prošlo preko dva miliona vozila, a prihodovano je blizu 9 mil EUR.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija nedavno su za Vijesti kazali da izrada glavnog projekta za drugu dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice još nije počela, te da nemaju jasan odgovor kada će taj dokument biti. Ipak, poručili su da ako sve bude teklo po planu, raspisivanje tendera za izvođenje radova za nastavak gradnje biti u 2025. godini.

Ukupna dužina prve dionice autoputa je 41,5 kilometara, sa 20 mostova na glavnoj trasi, devet mostova na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova, 16 dvocijevnih tunela. Dionica ima četiri petlje, sa naplatnim rampama - Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo. Maksimalna brzina kretanja ograničena je na 100 kilometara na sat.


Pogledajte i našu info mapu auto-puteva i brzih saobraćajnica u Crnoj Gori i regionu.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.