NavMenu

Od 21. jula jedinstvena naplata putarine za kamione i privredu - "Open Balkan ID" najkasnije od septembra, dogovoreno da Koridor 10 ide do Skoplja i Grčke

Izvor: eKapija Nedelja, 16.07.2023. 22:47
Komentari
Podeli
Tag (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Tag
Vlada Srbije kroz inicijativu "Otvoreni Balkan" želi da olakša protok robe, ljudi, kapitala i usluga, kako bi svima u zemlji olakšala svakodnevni život i trgovinu i kako bi povećala standard građana, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Ona je obišla prodajno mesto "Open Balkan - elektronska naplata putarine", na naplatnoj stanici Preševo, u smeru ka Severnoj Makedoniji, u društvu predsednika Vlade Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog i resornih ministara za saobraćaj, Gorana Vesića i Blagoja Bočvarskog.

Ukazala je na to da se u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" već beleže važni rezultati, dodavši da je nakon boravka Kovačevskog u Srbiji znatno povećana robna razmena između naše zemlje i Severne Makedonije, preneo je sajt Vlade.

U 2022. godini vrednost robne razmene iznosila je 1,48 mlrd EUR, pri čemu je Srbija izvezla nešto manje od 1 mlrd EUR, a Severna Makedonija nešto više od 500 mil EUR, navela je Brnabićeva, napomenuvši da je mnogo veće povećanje izvoza bilo na strani Severne Makedonije, više od 56%, dok je na našoj strani iznosilo 16%.

Premijerka je objasnila da trenutno tag za jedinstvenu naplatu putarine može da se koriste samo za putnički saobraćaj, a da će od petka, 21. jula, biti omogućen i za kamione i privredu.

Naglasila je da je "za Srbiju izuzetno važno da se projektu jedinstvene naplate putarine priključe i druge zemlje, jer će to direktno uticati na BDP Srbije".

Goran Vesić je ukazao na to da je ovaj projekat u skladu sa politikama dveju zemalja da se omogući brzi protok roba i kapitala, iznevši podatak da je za prethodnih desetak dana više od 13.000 ljudi u Srbiji uzelo je ovaj tag, što govori o tome kakvo je interesovanje za njega.

- Dnevno u Severnu Makedoniju pređe oko 7.000 vozila sa srpskim tablicama. Mi smo u prvih šest meseci imali skoro 33 miliona kola na našim auto-putevima, a očekujemo da ih do kraja godine bude skoro 72 miliona, što je povećanje za 4,6%, a prihodi su veći za 12,5% - rekao je Vesić i istakao da je zajednički tag dokaz da dve zemlje mogu da rade zajedno.

Brnabićeva je najavila da će projekat "Open Balkan ID" početi od avgusta ili septembra, izrazivši uverenje u to da će, kada on započne, građani iz BiH, i Crne Gore želeti da se priključe.

Prema njenim rečima, dogovoreno je da železnički Koridor 10, koji će ići od Beograda, preko Niša, Preševa, do granice sa Severnom Makedonijom, ide do Skoplja, a zatim prema Grčkoj.

To je projekat koji će finansirati EU delom iz grant sredstava za Zapadni Balkan, što je sledeći ogromni projekat i značajno povezivanje između Srbije i Severne Makedonije, navedeno je. Brnabićeva je rekla da će 2025. godine biti završena projektno-tehnička dokumentacija, kada može započeti izgradnja.

Dimitri Kovačevski je najavio da sledi uspostavljanje softverskog sistema za nesmetano kretanje radnika između Severne Makedonije i Srbije.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.