NavMenu

Japanci zainteresovani za učešće u gradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica - Radi se dokumentacija za RHE snage 628 MW

Izvor: eKapija Četvrtak, 13.07.2023. 14:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Dan Meyers)Ilustracija
Delegacija Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) iskazala je zainteresovanost za saradnju sa državom na novom projektu izgradnje RHE Bistrica, saopštilo je ministarstvo rudarstva i energetike.

Ministarka Dubravka Đedović je navela da je formiran poseban projektni tim i, zajedno sa predstavnicima EPS-a, nastaviće se sa izradom projektno-tehničke dokumentacije.

- Paralelno sa pripremom studije o uticaju na životnu sredinu i projektovanjem, važno je da nastavimo razgovore o obezbeđivanju finansiranja, jer je reč o velikom projektu snage 628 MW - rekla je ona.

Ministarka je istakla da je izgradnja RHE Bistrica prioritetan projekat u Planu razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti, koje je usvojila Vlada Srbije, i imaće važnu ulogu u našim naporima da povećamo proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Na sastanku su razmenjene informacije o napretku radova na izgradnji postrojenja za odsumporavanje u Termoelektrani Nikola Tesla A, kojom će se smanjiti emisije štetnih gasova iz ove elektrane.

- U koordinaciji svih učesnika na projektu u TENT A nastojimo da se preostali radovi završe što brže i da se projekat realizuje u definisanim rokovima - navela je ministarka.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.