NavMenu

Srbija spremna da kupuje deo tečnog gasa iz Crne Gore - Dnevno bi bilo moguće preuzeti 2,7 miliona kubnih metara

Izvor: RTS Ponedeljak, 10.07.2023. 13:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / 2427999)Ilustracija
Predsednici Srbije i Crne Gore, Aleksandar Vučić i Jakov Milatović, razgovarali su u Beogradu o važnim pitanjima - od infrastrukturnih pitanja, izgradnji autoputeva koji će nas povezivati, da iz Beograda do Podgorice stignemo za 4,5 sata, potrebi za daljom izgradnjom železničke pruge, daljim povezivanjem i u energetskom smislu.

To se, kaže Vučić, odnosi na dalekovod Pljevlja-Bajina Bašta, kod kojeg postoje tehnička neslaganja i problemi, što se danas analiziralo.

Govorilo se i o najavi iz Crne Gore koja namerava da napravi terminal za tečni gas u Baru.

- Srbija je zainteresovana da deo tog tečnog gasa kupuje, zato smo spremni da čelične cevi odmah pustimo prema mernoj stanici koja bi bila u Bijelom Polju. Dakle, mi Zlatibor - Prijepolje - Bijelo Polje merna stanica, da bismo mogli da se povežemo i da značajne količine tog gasa preuzimamo - rekao je Vučić.

Naveo je da bi dnevno bilo moguće preuzeti 2,7 miliona kubnih metara, što, ističe, nije dovoljno, ali bi pomoglo daljoj sigurnosti snabdevanja i diversifikaciji gasnog snabdevanja u budućnosti.


Uvođenja direktnog platnog prometa

Govorilo se i o mogućnosti uvođenja direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore, a Vučić je rekao da je to važno pitanje i jedna od prepreka u razvoju biznisa i ekonomskih odnosa dve zemlje.

- Ne bih da govorim o tome ko je za to krivac, ali samo želim da znate da je sa naše strane to potpuno čisto. Ovde je u pitanju nešto drugo. Najveći broj korespodentskih banaka u Crnoj Gori je iz Švajcarske i Nemačke, pa oni žele da sa tim rade. Kod nas to funkcioniše 15 godina sa BiH, gde je valuta za plaćanje konvertabilna marka. Po principu međunarodnog kliringa, tu nema problema - rekao je Vučić.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.