NavMenu

Pančevo dobija još jednu vetroelektranu - Planom predviđeno 25 turbina ukupne snage 150 MW

Izvor: eKapija Subota, 08.07.2023. 11:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Pexels)Ilustracija
Grad Pančevo objavio je Plan detaljne regulacije za izgradnju vetroelektrane Vetropark 1 na području Banatskog Novog Sela, Kačareva i Pančeva. Okvirna površina obuhvata plana iznosi oko 1.764 ha, a prostor se nalazi van građevinskog područija naselja, na poljoprivrednom zemljištu.

U okviru obuhvata plana, planirana je izgradnja vetroelektrane za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. U zavisnosti od potencijala vetra planira se izgradnjainfrastrukturnog kompleksa vetroelektrana sa odgovarajućom poveznom srednjenaponskom kablovskom, telekomunikacionom i ostalom mrežom, po potrebi srednjenaponskim rasklopnim postrojenjima, kao i mrežom pristupnih puteva.

Prema preliminarnim analizama, na predviđenom prostoru se planira izgradnja maksimalno 25 vetroturbina. Ukupna snaga elektrane je 150 MW, a pojedinačna snaga vetrogeneratora će biti definisana prilikom tehničke razrade projekta u skladu sa fazama i dinamikom realizacije, kao i tehničkim mogućnostima pojedinih tipova cetrogeneratora.

U slučaju manjeg broja vetrogeneratora od planiranih maksimalno 25, vetrogeneratori će biti raspoređeni u skladu sa tehničkim mogućnostima i u zavisnosti od najvećeg iskoristivog potencijala vetra, navodi se u planu.

Naručilac plana je Grad Pančevo, a obrađivač JP Urbanizam Pančevo.

I. Ž.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Obnovljiva energija

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.