NavMenu

BiH dobija četiri projekta vredna 298 mil EUR - Pogledajte šta će biti finansirano novcem EU

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 04.07.2023. 11:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sumanamul15/pixabay.com)Ilustracija
Evropska komisija predstavila je novi finansijski paket za zapadni Balkan od 14 investicija u transport, energiju, ekologiju, ljudski kapital i podršku privatnom sektoru, ukupne vrijednosti 2,1 mlrd EUR.

Kako su naglasili, u pitanju je peti investicioni paket u sklopu Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan te da su svi projekti pripremljeni u bliskoj saradnji s partnerima na zapadnom Balkanu i međunarodnim finansijskim institucijama s ciljem ubrzanja evropske perspektive za region.

Kako je saopšteno, Oliver Varhelji, evropski komesar za susjedstvo i proširenje u Evropskoj komisiji, istakao je da je ovaj paket novi signal partnerima na zapadnom Balkanu da je njihova budućnost u EU, kao i da se raskorak u razvoju nastavlja smanjivati.

- Ovi projekti će bolje povezati region iznutra i sa EU, pomoći dekarbonizaciji ekonomija i podržati konkurentnost privatnog sektora u regionu. Sada pozivam naše partnere sa zapadnog Balkana i međunarodne finansijske institucije da pokrenu ove projekte što je prije moguće kako bi građani i preduzeća u regionu mogli iskoristiti prednosti ovih investicija - rekao je Varhelji.

Za BiH su predviđeni projekti na Koridoru 5c, u sklopu komponente za transport, i za rehabilitaciju vodovodne mreže u Sarajevu, u sklopu ekološke komponente.

Takođe, predviđene su investicije u čistu energiju kroz finansiranje projekta izgradnje hidrocentrale na rijeci Drini između Srbije i BiH.

U Direkciji za evropske integracije BiH su juče odgovorili za Nezavisne da je Operativni odbor Investicijskog fonda za zapadni Balkan održao sjednicu u petak i da je za BiH odobreno četiri projekta vrijednosti 298 mil EUR.

- Među odobrenim infrastrukturnim aplikacijama su Koridor 5c - dionica Ozimice - Poprikuše, Koridor 5c - dionica Mostar sjever - Mostar jug, zatim rehabilitacija i modernizacija Crpno-akumulacijske hidroelektrane Čapljina i projekt Vode Sarajevo - rekonstrukcija mreže vodosnabdijevanja, a odobrena aplikacija za tehničku pomoć odnosi se na implementaciju pilot-sistema za upravljanje otpadom u srednjoj Bosni - kažu oni za Nezavisne.

Ističu da je BiH u ovom pozivu dobila znatan dio kolača, odnosno oko tri četvrtine odobrenih grant sredstava za zapadni Balkan, što je, kako naglašavaju, stavlja u red vodećih u korištenju ovih sredstava u regionu.

- Da bi ova sredstva postala operativna potrebno je da BiH potpiše sporazume sa međunarodnim finansijskim institucijama, a za šta će biti nadležno Ministarstvo finansija i trezora BiH - naglasili su.

U Evropskoj komisiji su rekli da će dio sredstava iz ovog fonda biti grantovi, i to 528 mil EUR iz Treće komponente Instrumenata pretpristupne pomoći EU, dodatnih donacija od strane zemalja članica i Norveške, dok bi ostatak iznosili krediti međunarodnih finansijskih institucija i sredstva zemalja regiona koje obezbjeđuju dio učešća u projektima.


Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.