NavMenu

Mihajlović: Potezi Vlade Srbije vode ka privatizaciji EPS-a

Izvor: Beta / Danas Petak, 30.06.2023. 11:03
Komentari
Podeli
(Foto: Youtube/Screenshot/Ministarstvo rudarstva i energetike 2020-22)
Bivša ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da potezi Vlade vode ka privatizaciji Elektroprivrede Srbije (EPS).

- Za oporavak energetskog sektora potrebne je jasna politička volja, koje nema, odnosno, okrenuta je pogrešnim ciljevima i interesima, i potrebni su jasni koraci iljudi koji će to sprovesti. Ovo što sada rade može biti vrlo blizu promene vlasničke transformacije EPS i verujem da ako ovako nastave do toga će i doći - kazala je ona za list Danas i ocenila to kao lošu odluku.

Istakla je da je "vidljivo golim okom" da aktuelna ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović ne odlučuje o energetskim pitanjima u Vladi Srbije, iako je to njen resor.

- Svime što se dešava oko energetske krize, sve nabavke potrebnih energenata, sve odluke oko rada javnih preduzeća zvanično je koordiniralo Ministarstvo finansija, a faktički time je rukovodio kabinet predsednika Srbije, odnosno predsednik Aleksandar Vučić, kao i svi oni koji imaju razne interese - rekla je Mihajlović.

Dodala je da je, dok je obavljala funkciju ministarke energetike, direktor javnog preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović, odbijao saradnju i komunikaciju sa njom, istovremeno sarađujući sa Vučićevim kabinetom i predsednikom lično.

Mihajlović je ocenila da Bajatović veoma loše rukovodi Srbijagasom, te da ga na toj poziciji ne štiti Moskva, već "energetski tajkuni".

- Stanje u energetskom sektoru nije dobro, a o energetskoj bezbednosti se ne vodi računa - rekla je Mihajlović.

Kao pogrešne poteze u gasnom sektoru navela je iznajmljivanje skladišta u Mađarskoj, umesto njihove gradnje u Srbiji, kašnjenje u procesu gasifikacije, otpor da se izgradi alternativni gasovod Niš-Dimitrovgrad, jer bi to značilo "diverzifikaciju dobavljača, a time bi oni, koji su se upetljali u gradnju Balkanskog toka i nabavke gasa, ostali kratkih rukava".

- Da se donose potezi mimo Ministarstva energetike, jasno pokazuje i tajni ugovor sa privatnom norveškom kompanijom Ristad enerdži, koji treba da bude konsultant EPS-u. Niko, baš niko iz resornog ministarstva nije imao pojma, niti je pozvan na bilo koji razgovor tim povodom - kazala je Mihajlović.

Ona je naglasila da je sklopljen ugovor sa konsultantom "koji će da radi kako mu kažu da treba kabinet predsednika Srbije i ministar finansija Siniša Mali", kao i da norveška kompanija ni po jednom kriterijumu nije kredibilan partner.

Mihajlović je kao pogubno ocenila to što Srbija pravi zajedničko preduzeće sa Mađarima u kome je Srbijagas manjinski vlasnik, a kao tragediju je ocenila što ne može da počne gradnja hidroelektrane Đerdap 3, iako je sve spremno, jer ima drugih interesa da se najpre gradi hidroelektrana Bistrica, iako je po svim parametrima ona manje isplativa od elektrane na Dunavu.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.