NavMenu

Kako će izgledati centar Požarevca i koji radovi su u planu (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 20.06.2023. 14:27
Komentari
Podeli
(Foto: Grad Požarevac)
U toku je rekonstrukcija dela centra Požarevca. Radovi se izvode u Tabačkoj čaršiji i Trgu oslobođenja. U Gradskoj upravi je povodom održana i konferencija ze medije na kojoj je govorio gradonačelnik, Saša Pavlović, koji je istakao da radove izvode tri preduzeća: JKP Vodovod i kanalizacija, JP Toplifikacija i Elektrodistribucija Srbije.


Vodovodna mreža

Kako se navodi na sajtu Grada Požarevca, tokom redovne kontrole koja se vrši čitave godine, ispitivanja i praćenja stanja mreže kao kontrole i potrošnje vode u centru grada u predhodnim mesecima uočeno je da dolazi do velikih gubitaka vode na mreži.

Prilikom vršenja kontrolnog iskopavanja uočeno je da je došlo do pucanja cevovoda i da postoji opasnost od daljeg pucanja cevi obzirom da se radi o cevovodu koji je stariji od 50 godina.

Pored toga iskopavanjem se naišlo na cevovod koji nije u evidenciji mreže i koji je takođe jako star i u izuzetno lošem stanju.

Prilikom povezivanja šahti je utvrđeno da je jedan od postojećih cevovoda od pocinkovanih cevi starosti oko 50 godina i da je u izuzetno lošem stanju i da može doći do pucanja cevi u većem delu cevovoda, radi se o cevovodu kojim se između ostalog snabdevaju vodom 2 ulaza zgrade u Tabačkoj čaršiji kao i nekadašnje fontane.


Elektro-mreža

Navedeno je da je neophodno izvršiti održavanje postojećeg kabla 10 kv delakovoda a preko koga se snabdeva strujom centar grada.

Kabal je star i moraju se izvršiti neophodni radovi kako bi se izbegla potencijalna havarija i šteta većih razmera a samim tim bi se obezbedilo nesmetano snabdevanje strujom centra grada.

(Foto: Grad Požarevac)
Toplifikaciona mreža

Toplifikacija u centru grada izvodi radove na zameni toplifikacione mreže. Ovi radovi se nalaze i u planu poslovanja JP Toplifikacija i za iste je izdato odgovarajuće odbrenje za izvođenje radova.

Zbog svih ovih radova mora doći do izmene režima saobraćaja i privremenog otežanog kretanja vozila i pešaka.

JKP Parking servis počeo je sa pripremnm radovima na rehabilitaciji postojeće putne infrastrkture kao i na pripremnim radovima na rehabilitaciji trotoara.

Grad Požarevac je zaključio ugovor o donaciji sa projektantskom kućom DeNIRO M.G. Požarevac početkom maja meseca koji obuhvata izradu idejnog projekta za rekonstrukciju Tabačke čaršije.

Zbog nerešenih pravno-imovinskih odnosi zemljišta, Grad Požarevac trenutno nije u mogućnosti da u celosti realizuje projekat. Naime, kako se navodi, deo zemljišta se vodi na Grad, deo na Republiku Srbiju a jedan deo i na fizička lica (isto kao pre 50 godina).

Projektom je predviđeno i postavljanje mobilijara – za to ne postoji obaveza izdavanja građevinske dozvole a nabavku će sprovoditi Gradska uprava.

(Foto: Grad Požarevac)
Sastavni deo idejnog rešenja je i projekat rekosntrukcije postojeće Rasvete.

- Što se tiče rušenja tzv. fontana u kojima je bilo zelenila, činjenica je da na trotoaru u tabačkoj ulici nakon kiša ostaju bare i to prilično velike kao i da voda ugrožava kako elektro instalacije tako i podlogu ispod asfalta na trotoarima te da dolazi do ispiranja podloge i pucanja asfalta. Stoga je logično napraviti zelenu površinu koja će moći da upije vodu, koja se javlja nakon padavina. To je decenijski problem koji se ovom prilikom rešava. Dakle radi se o ozelenjavanju i postavljanju novog mobilijara a za to nije potrebna građevinska dozvola. Takođe, biće postavljene kanalete za dodatno odvođenje atmosferskih voda - naveo je gradonačelnik i dodao da će na trotoaru u Tabačkoj morati nakon intervencja javnih preduzeća da se izvedu radovi na redovnom održavanju.

Vrednost svih radova na rehabilitaciji trotoara i kolovoza sa zamenom podloge je oko 55 miliona dinara. Radovi na nabavci i postavljanju mobilijara iznose oko 13 miliona dinara. Radovi na rekonstrukciji javne rasvete iznose 14 miliona dinara.

Ukupna vrednost svih pobrojanih radova iznosi 82 miliona dinara, ne uključujući radove koje izvode Javna preduzeća.
Trg oslobođenja i Tabačka čaršija Požarevac
Google Maps
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.