NavMenu

Srbija i Mađarska potpisale sporazume o izgradnji naftovoda i osnivanju zajedničke firme za trgovinu gasom

Izvor: eKapija Utorak, 20.06.2023. 14:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Kodda)Ilustracija
Srbija i Mađarska potpisale su danas na Paliću, u prisustvu državnog vrha obe zemlje, više sporazuma koji će obezbediti dalje jačanje saradnje, a među kojima su sporazumi u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova, kao i za izgradnju novog naftovoda i osnivanje zajedničke firme za trgovinu gasom, saopštila je Vlada Srbije.

Sporazumi su potpisani posle prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske kojoj su prisustvovali predsednici Srbije Aleksnadar Vučić, Mađarske Katalin Novak, kao i premijeri Ana Brnabić i Viktor Orban.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Mađarske Katalin Novak potpisali su Zajedničku političku izjavu o osnivanju Strateškog saveta za saradnju između Republike Srbije i Mađarske.

Sporazum o saradnji između Nacionalne generalne direkcije za strance Mađarske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (azil i migracije), potpisali su prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Petar Sijarto.

Dačić i Sijarto su potpisali i Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o izmenama Sporazuma o kontroli graničnog saobraćaja u drumskom, železničkom i vodenom saobraćaju, kao i Protokol o kolokaciji u Ambasadi Srbije u Kinšasi između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske.

Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska-Srbija potpisali su ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i Sijarto.

Sporazum između Srbije i Mađarske o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka potpisali su direktor kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu podataka Goran Matić i Sijarto.

Godišnji plan rada za 2022/23 na osnovu Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o stručnoj pomoći za pregovore o pristupanju Srbije EU, potpisali su ministarka pravde Srbije Maja Popović i ministarka pravde Mađarske Judit Varga.

Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o unapređenoj strateškoj saradnji u oblasti odbrane potpisali su potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević i ministar odbrane Mađarske Krištof Salai-Bobrovnički.

Mememorandum o razumevanju između ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Ministarstva pojljoprivrede Mađarske o modernizaciji i digitalizaciji u oblasti poljoprivrede potpisali su ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i ministar poljoprivrede Mađarske Ištvan Nađ.

Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o saradnji u oblasti razvoja i unapređenja putne infrastrukture potpisali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ministar građevinarstva i saobraćaja Mađarske Janoš Lazar.

Izjavu o nameri o elektronskoj razmeni podataka između Uprave carina Ministarstva finansija Srbije i Nacionalne poreske i carinske uprave Mađarske, potpisali su direktor Uprave carina Srbije Branko Radujko i ministar finansija Mađarske Mihalj Varga.

Potpisan je i Ugovor o osnivanju SERBHUNGAS društva sa ograničenom odgovornšću Novi Sad, a paraf su stavili direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović i generalni direktor MVM MVM CEEnergy Zrt Laslo Zoltan Fric.


Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.