NavMenu

Ušteda energije u postojećim zgradama

Izvor: PR Sreda, 14.06.2023. 09:45
Komentari
Podeli

(Foto: Andrej Golovin)
Primena rešenja za uštedu energije u postojećim zgradama ne može biti lak zadatak, posebno kad mora da se uradi diskretno i bez ometanja poslovanja korisnika. Pa ipak, moguće je ugraditi detektore pokreta u koridorima, na stepeništu i u toaletima. Detektori pokreta mogu automatski da kontrolišu sistem rasvete i da klijentu uštede više od 70% godišnje potrošnje električne energije. Pitanje uštede energije postaje sve aktuelnije u Srbiji sa povećanjem cene struje.

U martu 2023. godine, zatražio sam sastanak sa šefom rukovodstva za održavanje svih zgrada RTS-a (Radio-televizije Srbije). Ispostavilo se da su tražili rešenja za uštedu energije u svojim zgradama da bi uštedeli na računima za struju. Glavna zgrada RTS-a, koja još uvek pamti bombardovanje Beograda 1999. godine, izabrana je za probni projekat. Zgrada je u upotrebi, tako da je bilo potrebno izvesti instalacije tako da ne ometaju rad zaposlenih u ovoj firmi.

Predložio sam da se u koridorima za ovu svrhu instalira najpopularniji model detektora pokreta – ESYLUX MD-C 360i/24. Ovi detektori imaju raspon od 24 m (u prečniku), ugrađeni senzor jačine svetla i relej 16A sa tajmerom koji se sam isključuje i vremenskim rasponom od 1-30 minuta. Detektor pokreta MD-C 360i/24 moguće je podesiti i kontrolisati na daljinu, ali u 99% slučajeva to nije potrebno, jer su fabrička podešavanja optimalna, a uređaj spreman za korišćenje čim se otpakuje. Detektori pokreta postavljeni su na spuštene plafone (tipa "Armstrong") ispred grupe svetiljki tako da prigušuju svetlo. Ako je koridor dugačak, detektori mogu da se povežu paralelno i rade kao jedinična grupa.

U aprilu, pomogli smo klijentu da odabere i postavi odgovarajuće detektore pokreta na plan zgrade. Zatim, u maju, održan je zvaničan tender (RTS je državna organizacija) i oprema je dostavljena. Instalaciju je izvršila električarska služba same kompanije. Juče sam izvršio inspekciju ove zgrade u Beogradu. Svi detektori pokreta su instalirani i rade bez ikakvih problema.

Jedna zanimljivost: kada sam hteo rukovodstvu da pokažem do kojih nijansi je moguće podesiti detektore daljinskim upravljačem, ispostavilo se da nisu svi reagovali na komande. Utvrdio sam da su električari iz nekog razloga stavili unutrašnji DIP prekidač u položaj gde detektor očitava parametre sa potenciometara, a ne sa daljinskog upravljača. Pitao sam ih: "Zašto ste to uradili? Da li su bila dva daljinska upravljača?" Rekli su da su mislili da će sva podešavanja detektora biti izgubljena ako zgrada iznenada ostane bez struje. Zapravo, detektori su napravljeni tako da imaju memoriju (bateriju) koja je nezavisna od dotoka struje, pa čak i pri dugačkim periodima bez struje, detektor ne gubi podešavanja.

Sada se testira automatska kontrola osvetljenja u ovoj zgradi. Čini se da je klijent zadovoljan. Tu je još 17 zgrada u Beogradu koje pripadaju RTS-u.

Ako je ušteda energije nešto što je potrebno vašoj zgradi, kontaktirajte sa firmom RBTT Consultants DOO, a mi ćemo vam ponuditi rešenje koje najviše odgovara vašim potrebama.

Autor: Andrej Golovin, direktor RBTT Consultants DOOFotogalerija
RBTT Consultants
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.