NavMenu

Evropski kongres hemije hrane prvi put u Beogradu

Izvor: RTS Četvrtak, 08.06.2023. 15:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Khakimullin Aleksandr/shutterstock.com)Ilustracija
"EuroFoodChem XXII", najveći evropski skup posvećen hemiji hrane sa tradicijom održavanja dužom od 40 godina održaće se u Beogradu, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, od 14. do 16. juna 2023. godine.

Beograd i Srbija će po prvi put biti organizatori ovog značajnog međunarodnog skupa koji organizuju Evropska asocijacija hemijskih društava i Srpsko hemijsko društvo pod pokroviteljstvom Srpske akademije nauka i umetnosti i uz podršku Ministarstva nauke, inovacija i tehnološkog razvoja i Privredne komore Srbije.

Na skupu će tokom tri dana trajanja kongresa biti prikazano više od 200 radova, uz učešće 165 učesnika iz Evrope i sveta i više od 40 domaćih izlagača. Predstaviće se najznačajniji novi rezultati i saznanja iz oblasti proučavanja kvaliteta, sastava i bezbednosti hrane, održivosti proizvodnje hrane, novih pristupa u proizvodnji hrane, novih analitičkih metoda u oblasti ispitivanja hrane i novih sveprisutnih zagađujućih supstanci u hrani, poput mikroplastike i nanoplastike. Najveći broj inostranih izlagača dolazi iz Portugalije, Nemačke, Španije i Italije.

Nauka o hrani je oblast po kojoj je srpska nauka prepoznatljiva u svetu. Čak dva srpska univerziteta su za ovu oblast visoko rangirana na Šangajskoj listi akademskih institucija. Univerzitet u Beogradu zauzima poziciju od 50-75 mesta na svetu za ovu oblast, a Univerzitet u Novom Sadu je rangiran u prvih 300 univerzitata.

Ni u jednoj drugoj akademskoj oblasti, nijedan univerzitet u Srbiji nema ovako visok rejting. Visokom rejtingu doprinosi ukupan broj kvalitetnih publikacija, broj publikacija u nekoliko vrhunskih odabranih časopisa (kao npr. Food Chemistry), citiranost tih radova i međunarodna saradnja. Evropski kongres hemije hrane u Beogradu, pored najnovijih saznanja u ovoj oblasti, nudi i priliku da se uspostave nove saradnje naših naučnika sa međunarodnim ekspertima, ali i priliku da se predstave domaći proizvođači hrane i domaće vinarije.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.