NavMenu

Koliko je biznis izdavanja "stana na dan" konkurencija hotelima i hostelima?

Izvor: Euronews Srbija Nedelja, 04.06.2023. 15:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: MilanTomazin/shutterstock.com)Ilustracija
Hotelima, hostelima i apartmanima čije iznajmljivanje se nudi turistima poslednjih nekoliko godina sve više konkurencija postaju stanovi koji se izdaju pod geslom "stan na dan". Upućeni kažu da je zarada od izdavanja stana na dan između 10% i 20% veća nego da neko nekretninu daje pod mesečni zakup. Tako se za 17 dana izdavanja stanova po ceni od, na primer, 50 EUR dnevno zaradi između 350 i 400 EUR.

Stanodavci imaju obavezu da kategorizuju stanove koje izdaju, plaćaju porez, a turiste prijave Ministarstvu unutrašnjih poslova. Za kršenje tih obaveza, predviđene su novčane kazne, koje idu i do 800.000 dinara, a nadzor vrše turistički i poreski inspektori.

U Srbiji je izdavanja stanova na dan potpuno zamrlo tokom pandemije koronavirusa, ali danas je taj posao ponovo prilično rasprostranjen. Postalo je biznis za nekoga ko ima više nekretnina za izdavanje. Stanovdavci se odlučuju za ovaka tip izdavanja stanova na dan radije nego da nekretninu izdaju mesečno pod kiriju, uglavnom zbog finansijske koristi.


Biznis za malo više nekretnina

Procenitelj za nekretnine Milić Đoković rekao je za Euronews Srbija da stanodavac koji želi da se ozbiljno bavi izdavanjem stanova na dan treba da plati porez, tu su i troškovi tekućeg i investicinog održavanja, plaćanje određenih platformi na kojima se reklamira.

Prema njegovim rečima, tu je i obaveza prema Upravi za sprečavanje pranja novca, kao i obaveza izdavanja fiskalnog računa za korišćenje usluge.

- To je preduzeće, ne možete vi sa jednim stanom, realno imate problem, možete to da radite, da improvizujete ali to je ipak biznis za malo više nekretnina - rekao je Đoković.

Kaže da se više zaradi kada se iznajmljuje stan na dan, umesto njegovog davanja u mesečni zakup i izvodi račinicu.

- Praksa pokazuje da oko 51% novca ostaje od neto i bruto. Ako izdajete nekretninu 50 EUR dnevno, vama ostaje otprilike 25,5 ili 26 EUR dnevno. Tu nekretninu iznamljujete 60%, ne možete vi da izdajete svaki dan, to je praktično nemoguće, 60% izdajete. To je 17 ili 18 dana zauzetot (mesečno), i to je dobra zauzetost. To je znači 17 dana puta 25 EUR to je nekih 350 ili 400 EUR, i da izdajete onako pojedinačno vi biste za taj stančić dobijali 300 ili 350 EUR. Znači, zarada je negde 10% do 20% veća, ali je dosta veće cimanje, 20% nije malo, stvar je samo u vremenu - rekao je Đoković.


Da li je lokacija presudna, šta u slučaju problematičnog ponašanja gostiju

Tamara Španović Ivanović i Miloš Ivanović već devet godina putuju po svetu i Srbiji i trude se da pritom, prođu što jeftinije. Kažu da su hosteli najpristupačniji, ali da oni ne nude komfor, pa se sve češće odlučuju za stanove na dan.

- Nama je presudna lokacija, da bude čisto i da imamo toplu vodu, neki dodatni luksuz nam nije potreban - rekla je Tamara Španović Ivanović.

Stanovi na dan se uglavnom mogu rezervisati preko onlajn platformi poput Bukinga ili Airbnb. Takvi sajtovi prikazuju slike soba i ocenjuju ih prema lokaciji, uslugama, površini i sadržaju koji nude. Međutim, ni to nekada nije dovoljna garancija da će gosti dobiti oni što su tražili.

- Meni su dosta zanimljiva iskustva, slike koje vidite na internetu. Obratite pažnju na neke sitne detalje, da li je kamera odzumirana, da li vidite prozor u sobi, da li je taj pogled na more zaista pogled na more ili se vidi samo iz kupatila, preporuke i mane obavezno pročitajte, gledajte da ih ima što više - rekao je Miloš Ivanović.

Stanodavci se na ovakav način izdavanja odlučuju iz istog razloga kao i turisti. Stanodavac Mirko Srećković kaže da je iznajmljivanje stana na dan finansijski isplativije.

- Bar do sada su bila takva iskustva, izdavao sam ranije i na mesečnom nivou, sad je nama isplativije, jeste veće cimanje sa naše strane, ali je isplativije finansijski. Cena nije fiksna, u smislu da kada neko iznajmi na više dana dobija popuste. Nije u kategoriji onih najjeftinijih, negde od 30 do 40 EUR po danu - rekao je Srećković.

Da su stanodavci uglavnom dobri saradnici, kažu i neki upravnici zgrada. Imaju zajednički interes - da zgrada bude uredna i da ne bude problema sa zakupcima. Međutim, praznici i veće grupe gostiju mogu da stvore problem.

- Tada je podložno da se prave proslave, žurke, pušta muzika, pije alkohol, što definistivno može da bude problem. Tada zovemo vlasnike, ako se on ne javi, onda obaveštavamo komunalnu inspekciju, ona može da legitimiše goste u stanu i izda mandatnu kaznu i ako postoji prekršaj da se pozove i sekretrijat za strance, milicija i druge nadležne institucije - rekao je upravnik Ljubiša Banovački.


Veća ponuda od tražnje, ko god je imao viška prostora, upustio se u iznajmljivanje

Đoković je rekao da je veća ponuda stanova koji se iznajmljuju na dan, od tražnje za takvim vidom smeštaja.

- Zato što se to omasovilo poprilično. Ko god nije imao šta da radi ili ko god je imao malo više prostora pokušava, tu je problem što se malo beži od kategrizacije. Zakon o kategorizaciji je 2019. to dosta dobro uradio i dobila se kategorizacija svake nekretnine koja se regularno oglašava. Problem su nama, odnosno državi oni nelegalni tzv. fejk stanovi, znači stanovi ili kuće koje se izdaju bez ikakve prateće dokumentacije, bez prijave, vi ne znate ko vam tu dolazi, ko odlazi, neprijavljeno, nit upravnicima, nit Poreskoj, ni stambenoj, ni komunalnoj, to je problem - naglasio je Đoković.

Kaže da postoji kontrola, da kontrole sprovodi i turistička inspekcija za koju navodi da je jako dobra, zatim da postoji Komunalna milicija, regularna policija i profesionalni upravici.

Za pravnu zaštitu stanodavaca kaže da je poprilično tanka, i da je to problem.

- Vi izdajete neku nekretninu koja vredi 100.000 EUR nekome kome prvi put vidite oči ili ne vidite oči, preko platforme, vi ste mu ostavili tamo ključ u sefu iznad vrata, on uplatio preko računa, kad se vratite i uđete u stan možete da zateknete svašta. To je poprilično doza rizika. Ja uvek kažem, bolje da mu vidite oči i uzmite ličnu kartu, odnosno pasoš, kopirajte, prijavite Poreskoj, prijavite policiji da je tu neko 24 sata i onda ste mirni, imate zaštitu, može neko drugi da ga juri, ovako ostaje samo vama da ga jurite, a to je problem - naveo je Đoković.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.