NavMenu

Obeleženo 85 godina od osnivanja HI Zorka Šabac - Elixir Zorka otvorila vrata posetiocima

Izvor: eKapija+ Ponedeljak, 29.05.2023. 16:23
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija / M.O.)
Povodom obeležavanja 85 godina od osnivanja HI Zorka Šabac, Elixir Zorka otvorila je svoja vrata đacima, studentima, profesorima i predstavnicima medija u cilju upoznavanja sa dugom tradicijom industrije u Šapcu i predstavljanja dosadašnjih postignuća poslovnog sistema Elixir Group i planova za budućnost.


85 godina tradicije

Predstavnici medija obišli su izložbu posvećenu istorijatu HI Zorka Šabac, upoznali se sa poslovnim sistemom Elixir Group i današnjim poslovanjem Elixir Zorke koja se može pohvaliti najsavremenijom proizvodnom tehnologijom, navedeno je na sajtu grupe.

Grupa posetilaca obišla je i savremeno skladište otpada Eco Lager u Šapcu u kojima su primenjeni najstožiji propisi bezbednosti i zaštite životne sredine.

- Ovo je još jedna u nizu poseta koje smo organizovali prethodnih dana. Otvorili smo naša vrata za đake, studente, profesore, penzionere, stručnu javnost i medije u cilju boljeg međusobnog upoznavanja. Naš cilj je da pokažemo na koji način radi Elixir Zorka danas. Uz proizvode vrhunskog kvaliteta i najsavremeniju tehnologiju, naš tim čini visokoobrazovani inženjerski kadar​ i na to smo posebno ponosni - rekao je Stefan Komazec, direktor Elixir Zorke.


Budućnost je u cirkularnoj ekonomiji

Tokom predstavljanja delatnosti i rada celog poslovnog sistema Elixir Group, kao važan segment poslovanja istaknuti su projekti zasnovani na konceptu cirkularne ekonomije, održivog razvoja i podrške lokalnim zajednicama. Zorica Popović, generalna direktorka Elixir Group, istakla je važnost cirkualrne ekonomije i objasnila njen značaj u očuvanju životne sredine i prirodnih resursa.

- Akcenat je na tehnologiji koja treba da obezbedi kvalitet gotovih proizvoda i njihov plasman na tržište, kao i na zaštiti životne sredine. Cirkularna ekonomija treba da dovede do smanjenja upotrebe prirodnih resursa koji su neobnovljivi i ograničeni. Rastuća populacija i rastuća potrošnja sirovina nalaže da se preispitaju materijali koji nastaju u jednog procesu proizvodnje i upotrebe se kao sirovina u novom proizvodnom ciklusu - navela je.

(Foto: eKapija / M.O.)


Veliki investicioni ciklus Elixir Group - rast i razvoj u skladu sa održivim poslovanjem

Zorica Popović istakla je da je cirkularna ekonomija budućnost kako u hemijskoj industriji, tako i svim drugim industrijama sa velikim potrencijalom.

- U narednih šest godina investiraćemo 600 mil EUR u povećanje obima proizvodnje fosforne kiseline, više faze prerade fosforne kiseline i nove proizvoda na bazi fosforne kiseline, a to su tečna, kristalna đubriva, soli za tehničku i prehrambenu upotrebu, kao i materijali koji su neophodni za električne automobile. Taj investiocioni ciklus je započet i on će pored ulaganja u proizvodne kapacitete, podrazumevati i ulaganje u alternativne i obnovljive izvore energije, reciklažnu industriju, ali i razvoj logistike, infrasturkture i ostalih usluga koje su neophodne našim divizijama u njihovom poslovnom razvoju - rekla je Popovićeva.

Pored stručne javnosti, fabriku su prethodnih dana posetili i bivši radnici i penzioneri, a posete fabrici trajeće do početka jula.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.