NavMenu

Kreće rekonstrukcija Muzeja grada Beograda - Iz trećeg pokušaja izabrani izvođači, posao vredan 5 milijardi dinara

Izvor: eKapija Subota, 13.05.2023. 14:31
Komentari
Podeli
Budući izgled muzeja (Foto: Služba glavnog gradskog urbaniste)Budući izgled muzeja
Sekretarijat za investicije grada Beograda dodelio je, nakon trećeg tendera, grupi ponuđača čija je ponuda bila najpovoljnija, posao rekonstrukcije, dogradnje i prenamene objekta posebne namene u Ulici Resavska 40b, u Muzej grada Beograda.

Ovaj posao, vredan nešto više od 5 milijardi dinara, poveren je kompanijama SMB-Gradnja PO Subotica, A.R.J Technology doo Novi Sad, YUMOL doo Subotica, Technosector doo Kragujevac, Credo doo Vranje i PARS doo Beograd.

Na tender su, kako se novodi u odluci o dodeli, pristigle još dve ponude, a izabrana je "ekonomski najpovoljnija".

Podsetimo, prethodne dve javne nabavke, raspisane prošlog i pretprošlog leta, obustavljene su jer, kako je navedeno, nijedna pristigla ponuda nije bila prihvatljiva.

Cena posla ovog puta je povećana, sa prethodnih 2,8 milijarde dinara (oko 24 mil EUR), na 4,2 milijarde dinara (36,2 mil EUR), bez PDV-a.

Podsetimo, pošto je 2016. godine izabrano idejno rešenje za objekat Muzeja grada Beograda, u februaru 2019. su preduzeti naredni koraci da posle 115 godina ova kulturna ustanova dobije svoju zgradu. Urbanistički projekat za rekonstrukciju, dogradnju i prenamenu objekta u Resavskoj 40b, koji je uradio Centar za planiranje urbanog razvoja - CEP.

(Foto: Služba glavnog gradskog urbaniste)

Prvi sprat je planiran za stalne izložbene postavke u delu objekta prema Birčaninovoj.

Prema projektu, u delu prema Nemanjinoj biće depo muzejskih i studijskih zbirki. Drugi sprat je u delu prema Birčaninovoj ulici planiran za stalne izložbene postavke i prostore edukativnih radionica sa pratećim sanitarnim prostorijama.

Deo prostora prema Nemanjinoj namenjen je za depo slika, skulptura, nameštaja. Potkrovlje je predviđeno za upravu muzeja, direktora i prateće službe.

U planu je i rušenje postojećeg centralnog stepeništa orijentisanog prema dvorištu, kao i ulaznog stepeništa i dela galerije radi formiranja reprezentativnog hola. Dvorište objekta je integrisano u javne prostorije muzeja. Centralni motiv dvorišta je arheološki lapidarijum - deo izložbene postavke muzeja na otvorenom. U okviru dvorišta planiran je i spoljni amfiteatar sa urbanim mobilijarom.

I. Ž.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.