NavMenu

U TENT A počela rekonstrukcija sistema za daljinsko upravljanje na jednoj od najopterećenijih industrijskih pruga u Evropi

Izvor: Politika Subota, 13.05.2023. 10:01
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/VSBojan)
U Termoelektrani Nikola Tesla A (TENT) u Obrenovcu počela je rekonstrukcija Centra za daljinsko upravljanje (CDU) saobraćajem na industrijskoj železnici ogranka TENT, odnosno Elektroprivrede Srbije.

Radovi su povereni beogradskom Institutu Mihajlo Pupin, rok za završetak je 60 dana, a vrednost investicije iznosi 200 miliona dinara.

Projekat podrazumeva rekonstrukciju i modernizaciju ovog značajnog sistema, iz kojeg se upravlja saobraćajem na jednoj od najopterećenijih i najfrekventnijih industrijskih pruga u Evropi.

Imajući u vidu funkciju železničkog transporta TENT, koji već više od pet decenija doprema ugalj iz površinskih kopova Kolubara za elektrane TENT-a, očekivanja su da će se ovo ulaganje isplatiti EPS-u u rekordnom roku. Osim što će stepen bezbednosti saobraćaja biti podignut na mnogo viši nivo, znatno će se poboljšati i uslovi rada zaposlenih.

- Budući da je CDU srce železničkog transporta, u svakom trenutku mora da bude potpuno ispravan, kako bi se efikasno upravljalo saobraćajem. Ne sme se dozvoliti da dođe do ispada ili većih problema u njegovom radu - kaže Nenad Stević, direktor ŽT TENT.

Po završetku poslova, kako na CDU železničkog transporta tako i na utovarnim stanicama RB Kolubara, ponovo ćemo imati saobraćaj u punom obimu i intenzitetu. Stari CDU, koji je otvoren daleke 1985. godine, od kada je neprekidno radio po 365 dana godišnje, konačno je otišao u zasluženu "penziju", naglašava Stević.

Bez obzira na to što nije bilo većih problema, niti zastoja u njegovom radu, bilo je veoma teško otklanjati povremene kvarove, jer je gotovo nemoguće naći rezervne delove i opremu za zamenu. Iz ovog centra reguliše se saobraćaj praznih vozova prema utovarnim stanicama Vreoci i Tamnava, odnosno vozova natovarenih ugljem, koji se kreću u suprotnom smeru.

Marko Jakovljević, koji od 2015. godine radi kao otpravnik vozova - TK dispečer, ukazuje na činjenicu da pruga ŽT TENT ima ukupno šest stanica, a po količini prevezenog tereta spada u red najopterećenijih, ali i najbolje održavanih, ne samo u Srbiji već i u Evropi.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.