NavMenu

Izgradnja nacionalnog stadiona u sarajevskoj opštini Novi Grad, kapacitet 32.000 gledalaca (FOTO/VIDEO)

Izvor: eKapija Utorak, 09.05.2023. 16:22
Komentari
Podeli
Idejni projekat BiH Arena (Foto: Printscreen/Idejno rješenje/Aksa Zenica)Idejni projekat BiH Arena
Ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo Kenan Magoda održao je još jedan sastanak na temu izgradnje nacionalnog stadiona, ovaj put s načelnikom Općine Novi Grad Sarajevo Semirom Efendićem.

Općina Novi Grad Sarajevo već je izdala plansko odobrenje za izgradnju stadiona IV kategorije kapaciteta 32.000 gledalaca na Rajlovcu, naveo je Efendić na svom Fejsbuk nalogu. Lokacija stadiona je definisana regulacionim planom "Gornje Telalovo Polje I".

- Većina zemljišta odobrenih za izgradnju je već državno vlasništvo. Danas je postignut osnovni dogovor da opština u saradnji sa Vladom KS obezbijedi sredstva za kompletno rješavanje imovinsko pravnih odnosa i razvoj glavnog projekta do kraja ove godine. Nakon toga, u saradnji sa Fudbalskim savezom BiH i drugim nivoima vlasti, radili bismo na zatvaranju finansijske izgradnje jednog od najznačajnijih objekata u BiH Nacionalnog stadiona - napisao je Semir Efendić.

Podsjećamo da je u aprilu saopšteno da je opredjeljenje Ministarstva kulture i sporta KS da za ovaj projekt potencijalno bude odabran lokalitet stadiona Asim Ferhatović Hase, kao simbol ovog grada, rekao je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda na sastanku održanom s načelnikom Općine Centar Srđanom Mandićem.

Također je naglasio i kako, u isto vrijeme, ostavlja mogućnost da se realizacija ovog važnog projekta desi i u nekoj od drugih sarajevskih općina.

- Vrijeme je da uđemo u jedan ozbiljni infrastrukturni projekt kao što je izgradnja nacionalnog stadiona, jer za njim se godinama vapi. Ministarstvo kulture i sporta će tražiti da se kroz budžet i kapitalne investicije Kantona Sarajevo planiraju sredstva i za ovaj projekt. Moramo napraviti iskorak, moramo praviti infrastrukturne projekte u svim sektorima, a izgradnja nacionalnog stadiona će biti nulti prioritet ovog ministarstva u aktuelnom mandatnom periodu - naglasio je tada ministar Magoda.

Idejno rješenje BH Arene


Prema idejnom projektu koji je prije nekoliko godina izradila projektanska firma Aksa iz Zenice stadion bi se trebao prostirati na prostoru od 56.000 metara kvadratnih.

Lokacija stadiona KO Rajlovac (Foto: Printscreen/Facebook/Semir Efendić)Lokacija stadiona KO Rajlovac
Maksimalni kapacitet stadiona je 30.305 gledalaca, ispunjava sve kriterijume IV kategorije prema uslovima UEFA i FIFA i ima mogućnost dobijanja statusa stadiona Elitne kategorije, dimenzije stadiona su 194,20m x 151,00m.


Dužom osom stadion je orijentisan u standardnom pravcu sjever-jug. Glavna tribina se nalazi na zapadnoj strani stadiona, navedi se u opisu pojekta.

Stadion ima prizemlje i tri sprata. Prostor za gledaoce je potpuno pokriven i podijeljen je na dva nivoa.

Stadion je dobro povezan sa ostalim dijelovima grada, autoputem Koridor 5C, željezničkom i autobuskom stanicom i međunarodnim aerodromom.

S.T.

Fotogalerija
Nacionalni stadion BiH Arena
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.