NavMenu

Delegacija italijanskih kompanija u višednevnoj poseti Srbiji - Institucionalni razgovori sa ministarstvima energetike i poljoprivrede i poslovni sastanci sa 40 srpskih kompanija

Izvor: PR Utorak, 09.05.2023. 15:09
Komentari
Podeli
Predstavnici Konfindustrije Veneto Est i predstavnici
Konfindustrije Srbija (Foto: Miroslava Simić Kocić)Predstavnici Konfindustrije Veneto Est i predstavnici</div><div>Konfindustrije Srbija
Visoka delegacija italijanskih privrednika i predstavnika institucija iz Padove, Treviza, Venecije i Roviga boravi od 7. do 10. maja u Srbiji. Organizator i domaćin ovoj poseti je udruženje italijanske industrije u Srbiji, Konfindustrija Srbija, na čelu sa predsednikom Patricijom Dei Tos.

Delegacija, koju predvodi predsednik Konfindustrije Veneto Est, Leopoldo Destro, čine kompanije koje posluju u metaloprerađivačkom, prehrambenom, tekstilnom i obućarskom sektoru, zatim u sektoru energetike, transporta i finansija.

Delegaciju je primila predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić koja je tom prilikom naglasila da su odnosi Srbije sa italijanskom Veneto regijom na visokom nivou i da posebno ceni značajnu privrednu razmenu dveju strana. Brnabićeva je podsetila da regija Veneto spada u vodeće ekonomske partnere Srbije među italijanskim regijama.

Premijerka je ujedno podvukla značaj Italije kao izuzetno važnog privrednog partnera Srbije, istakavši da pored nastavka investicione saradnje, postoje veliki potencijali naročito u oblastima: tehnoloških inovacija, veštačke inteligencije, zelene i energetske tranzicije, održive poljoprivrede, životne sredine, infrastrukture, naučne saradnje i auto-industrije.

Sagovornici su se složili da je potrebno raditi na unapređenju i produbljivanju saradnje.

Nadovezujući se na izjavu premijerke, a s obzirom na to da je ovo prvi susret dvoje zvaničnika nakon nedavnih tragičnih događaja u Srbiji, Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori izjavio je da je Italija svim srcem uz Srbiju u ovim teškim danima.

Po pitanju aktivnosti i dalje saradnje dveju zemalja, najavio je Sajam poljoprivrede u Novom Sadu, gde će Italija biti zemlja partner i na kome će učestvovati više od 20 italijanskih kompanija.

Patricio Dei Tos, predsednik Konfindustrije Srbija, dodao je da je podrška Vlade Srbije - snažna poruka za sve privrednike iz Italije koji dolaze u Srbiju.

Trgovinska razmena pokrajine Veneto i Srbije dostigla je u 2022. godini čak 814 mil EUR, što predstavlja rast od 12% potpisivanja Sporazuma o saradnji između Konfindustrija Srbija i Konfindustrija Veneto Est.

Patricio Dei Tos, Luka Gori i Leopoldo Destro (Foto: Miroslava Simić Kocić)Patricio Dei Tos, Luka Gori i Leopoldo Destro

Poslovni susret je otvoren minutom ćutanja u čast žrtava prošlonedeljnih tragičnih događaja u Beogradu. Zatim su usledili radovi u cilju predstavljanja investicionog potencijala, mogućnosti za privrednu i industrijsku saradnju u ključnim sektorima, kao što su: automobilska industrija, obnovljivi izvori energije, agroindustrija i prehrana, tekstil i obuća, i mogućnosti finansijske podrške kao ključnog faktora za internacionalizaciju preduzeća, prati serija od 40 poslovnih sastanaka sa srpskim kompanijama iz odgovarajućih sektora, a u cilju razmene znanja i jačanja bilateralnih ekonomskih i industrijskih odnosa.

- U Srbiji posluje više od 1.200 kompanija sa italijanskim kapitalom, koje zapošljavaju preko 50.000 ljudi, što potvrđuje intenzitet saradnje dve zemlje - naveo je Patricio Dei Tos, predsednik Konfindustrije Srbija i dodao:

- Kompanije koje učestvuju u ovoj prvoj misiji u nizu moći će da se uvere da se srpska privreda brzo razvija, da je razmena sa Italijom sve veća. Trudićemo se da kroz analizu tržišta, kupaca i partnera, podršku investicijama zajedno sa kompanijama članicama Konfindustrije Veneto Est radimo na jačanju ove saradnje.

Na seminaru održanom u prostorijama UniCredit banke privrednike je pozdravio i ambasador Italije u Srbiji, Luka Gori:

- U 2022. robna razmena Srbije i Italije dostigla je novi rekord, premašivši 4,6 mlrd EUR. Ovo je cifra od koje moramo krenuti da bismo dodatno ojačali italijansku privredu u Srbiji, što se pokazalo i na Biznis forumu u martu ove godine.

Privredna misija Konfindustrije Veneto Est, dodao je Gori, uklapa se u ovaj kontekst i "nadamo se da će doći do novih investicija takođe, zahvaljujući podršci celog sistema Italija, počevši od agencija za podršku finansiranju kao što su SIMEST i SACE".

(Foto: Miroslava Simić Kocić)

Nakon uvodnih izlaganja, usledile su prezentacije ekonomskih prilika i konkretnih investicionih mogućnosti u Srbiji. Tom prilikom, advokat Vlatko Sekulović ispred advokatske kancelarije Sekulović predstavio je italijanskoj delegaciji pravni okvir za poslovanje u Srbiji, uporedivši situaciju u Srbiji i u Italiji i predstavivši Srbiju kao zemlju atraktivnu za investicije, koja istovremeno može svim investitorima da garantuje i pravnu stabilnost, dok je Antonio Skiro, iz Studio Skiro i partners predstavio potencijale koje Srbija pruža u pogledu investicionih mogućnosti.

Delegaciju je u popodnevnim časovima, primila i pomoćnica ministarke rudarstva i energetike Jovana Joksimović, a danas je održan sastanak i sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković.

- Ova misija, kao deo saradnje sa Konfindustrijom Srbija, rezultat je želje da se očuvaju i unaprede integracija i rast koji povezuju našu teritoriju i područje Balkana. Zahvaljujući ovoj mreži, možemo unaprediti institucionalne odnose i podstaći umrežavanje u cilju jačanja komercijalnih ili dobavljačkih partnerstava (nearshoring), ideja i projekata posebno u sektorima inovacija, energetske tranzicije, infrastrukture i agrotehnološkom sektoru - izjavio je Leopoldo Destro, predsednik Konfindustrije Veneto Est, dok je predstavnica za internacionalizaciju Alesandra Polin dodala da "rast, fiskalna stabilnost i podrška industriji čine Srbiju jednom od najatraktivnijih tržišta, što je podstaklo mnoge italijanske privrednike, posebno iz regije Veneto da posluju u Srbiji i na Balkanu".

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.