NavMenu

Proširenje aerodroma Morava - U planu izgradnja tehničke platforme i garaže za aerodromsku opremu, vatrogasne stanice i proširenje parkinga

Izvor: eKapija Nedelja, 30.04.2023. 11:19
Komentari
Podeli
(Foto: S.Petrović / eKapija)
U okviru aerodroma Morava Kraljevo u planu je izgradnja tehničke platforme za aerodromsku opremu sa tehničkim blokom - objektom vatrogasne stanice i garaže za smeštaj aerodromske opreme i sredstava, sa servisnim saobraćajnicama i parkingom.

Naime, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je javni poziv za prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju i uređenje u okviru aerodroma Morava Kraljevo, a podnosilac zahteva za potvrđivanje urbanističkog projekta su Aerodromi Srbije.

Urbanističkim projektom obuhvaćena je površina od 27,33 ha.

Prostor urbanističkog projekta obuhvata tri dela: Aerodrom - civilni deo, Aerodrom - mešoviti deo i javnu saobraćajnicu. Projektom se razrađuje celina civilnog dela aerodroma.

Konceptualno i funkcionalno zadržava se postojeće situaciono stanje sa planiranom izgradnjom tehničke platforme sa vatrogasnom stanicom i garažom za smeštaj aerodromske opreme i sredstava uz natkriveni parking za aerodromsku opremu i vozila, kao i izgradnja nove servisne saobraćajnice i proširenje parkinga za posetioce i zaposlene na aerodromu Morava Kraljevo, navodi se u dokumentaciji.

Jugozapadno od ulaza se nalazi postojeći objekat pristanišne zgrade bruto razvijene građevinske površine 8.300 m2 na kojem se ne planiraju nove intervencije u smislu povećanja kapaciteta, već je predviđeno redovno održavanje, rekonstrukcija i adaptacija u okviru postojećih gabarita.

Južno od pristanišne zgrade planira se izgradnja tehničke platforme sa vatrogasnom stanicom, garažom, natkrivenim parkingom i opremom. Uz tehničku platformu planirana je izgradnja Eko zone – prostora za smeštaj opasnih materija. Sasvim uz jugoistočnu granicu planirana je izgradnja perimetarskog puta.

Tehnička platforma je namenjena za smeštaj i/ili kontrolu ispravnosti opreme koja se koristi za održavanje aerodromskog kompleksa, zemaljsko opsluživanje i opreme za ostale aktivnosti koje se obavljaju na aerodromu. Na Aerodromu Morava Kraljevo trenutno postoje dve tehničke platforme, a izgradnja nove tehničke platforme usklađena je sa zahtevima investitora za povećanjem kapaciteta aerodroma, odnosno, izgradnjom vatrogasne stanice sa garažom i proširenjem postojeće pristanišne platforme. Projektovana kolovozna površina tehničke platforme iznosi 6.652,10 m2.

Na delu platforme predviđena je nadstrešnica čelične konstrukcije sa delom za punjenje vatrogasnih vozila. Planirana površina vatrogasne stanice iznosi 850 m2, a vatrogasna garaža predviđena je za 4 vatrogasna vozila.

Oko energetskog bloka planira se izgradnja servisne saobraćajnice i prostor za smeštaj kontejnera, navodi se u urbanističkoj dokumentaciji i dodaje da se predviđa proširenje postojećeg parkinga. Planom je predviđeno da kompleks civilnog dela aerodroma ima minimun 220 parking za putnička vozila i 4 parking mesta za autobuse. U postojećem stanju izgrađeno je 120 mesta za automobile, 5 parking mesta za taksi vozila i 4 mesta za autobuse. Proširenjem je predviđena izgradnja još 111 parking mesta.

U okviru kompleksa civilnog dela aerodroma za potrebe kolskog saobraćaja planirane su interne saobraćajnice koje se profilom i nivelacijski uklapaju u postojeće interne (servisne) saobraćajnice.

Moguća je fazna realizacija uređenja i izgradnje prostora u okviru urbanističke razrade prema dinamici koju odrede investitori pojedinačnih funkcionalnih celina.

Projekat su izradile kompanije Energoprojekt Industrija Beograd i Neo Aerodromes Engineering iz Beograda.

Podsetimo, početkom aprila uprava aerodoroma Morava, koji se nalazi u mestu Lađevci između Čačka i Kraljeva, najavila je njegovo proširenje izgradnjom parkinga, tehničkog bloka, robno-transportne zone, odnosno kargo centra i pristanišnog platoa.Aerodorom Morava izgrađen je 1967. godine kao vojni, a od 2019. godine funkcioniše kao civilni, čime je postao treći komercijalni aerodrom u Srbiji, posle Beograda i Niša.

S. M.

aerodrom Morava Kraljevo
Google Maps
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.