NavMenu

Grad nudi nezaposlenim Nišlijama da čiste za 30.000 dinara

Izvor: Južne vesti Petak, 28.04.2023. 14:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Eric Prouzet/Unsplash)Ilustracija
Mlađi od 30, stariji od 50 godina, osobe sa invaliditetom, Romi, radno sposobni korisnici socijalne pomoći, žrtve porodičnog nasilja, samohrani roditelji i drugi koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu moći će da zarađuju do 30.000 mesečno radeći četiri meseca na poslovima uređenja i održavanja okoline. Za to je iz gradske kase izdvojeno 6 miliona dinara.

Grad je najpre pozvao javna komunalna preduzeća, koja će u tom slučaju biti poslodavci, da se prijave. Kako je istaknuto u Javnom pozivu, Grad će na osnovu toga koliko je prijava opravdana i na osnovu drugih kriterijuma napraviti spisak preduzeća, odnosno poslodavaca.

Nakon toga, biće angažovani, pre svega, oni nezaposleni koji pripadaju teže zapošljivoj grupi. To su, kako je navedeno, mlađi od 30, a stariji od 50 godina, oni koji nemaju kvalifikacije ili su niskokvalifikovani, osobe sa invaliditetom, Romi, radno sposobni korisnici socijalne pomoći, kao i žrtve porodičnog nasilja.

Na spisku su i oni koji su na evidenciji nezaposlenih duže od 12 meseci, a prioritet imaju oni koji traže posao duže od 18 meseci. Zatim, osobe stare do 30 godina, smeštene u domovima, u hraniteljskim, kao i u starateljskim porodicama.

Prednost imaju i žene žrtve trgovine ljudima, izbegla i raseljena lica, povratnici prema sporazumu o readmisiji, samohrani roditelji, supružnici iz porodice u kojoj su oba supružnika nezaposlena, roditelji dece sa smetnjama u razvoju i bivši počinioci krivičnih dela.


Javni radovi trajaće najviše četiri meseca, a ugovorom o privremeno-povremenim poslovima utvrdiće se broj radnih dana za svakoga, kažu iz Grada.

Oblast u kojoj će se javni radovi sprovoditi je uređenje i održavanje okoline, kao i zaštita životne sredine i prirode.

Svaki radnik biće plaćan 30.000 dinara mesečno, za pun fond radnih sati, a iz Grada nabrajaju i druge troškove, poput dolaska i odlaska sa rada i obuke.

Javni konkurs za poslodavce otvoren je do 5. maja.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.