NavMenu

Nova Luka Beograd ipak će se graditi kod Pupinovog mosta? - Povratak otpisane lokacije, najavljeno i javno-privatno partnerstvo

Izvor: eKapija Ponedeljak, 24.04.2023. 14:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Olga52)Ilustracija
Izgradnja novе Lukе Bеograd radiće se kroz javno-privatno partnеrstvo, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. On je, kako je saopšteno iz ovog ministarstva, istakao da jе za gradnju nove Luke Beograd odrеđеna lokacija, tе da ćе sе nalaziti na lеvoj obali Dunava, "malo iznad Pupinovog mosta".

Podsetimo, ova lokacija i ranije je bila u opticaju, uz Luku Pančevo i lokaciju u Krnjači. Ipak, urbanističkim projektom koji je objavljen sredinom prošle godine, predviđeno je da se on nalazi na levoj obali Dunava, na rečnom kilometru km 1161+800, nizvodno od postojeće Luke Beograd i Pančevačkog mosta, tačnije u Krnjači.

Lokacija predviđena Urbanističkim projektom (Foto: Urbanistički zavod Beograda/Urbanistički projekat, terminal za rasute terete, screenshot)Lokacija predviđena Urbanističkim projektom
Istim projektom, koji je Urbanistički zavod Beograda izradio na inicijativu Agencije za upravljanje lukama, planirano je i da zauzima površinu od oko 37,6 ha, a ukupna širina akvatorije iznosi 230 m.

Krajem 2020. godine, tadašnji pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević naveo je da se razmatra tačna lokacija za izgradnju nove luke u Beogradu i da su definisane tri lokacije: lokacija 10 km uzvodno od Pupinovog mosta, lokacija u Krnjači i Luka Pančevo kao beogradska luka.

On je ranije naveo i da najveći potencijal ima ona uzvodno od Pupinovog mosta, u čijoj blizini je planirana i gradnja industrijsko-tehnološkog parka u Borči zajedno sa partnerima iz Kine.


I. Ž.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.