NavMenu

Indeks Beleks15 porastao 1,7% zahvaljujući akcijama NIS-a

Izvor: Beta Ponedeljak, 24.04.2023. 12:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Geralt)Ilustracija
Indeks najlikvidnijih akcija Belex15, na Beogradskoj berzi porastao je protekle nedelje 1,7 odsto na 893,5 poena, dok je ukupna realizacija na tržištu iznosila 39,3 miliona dinara ili 0,3 mil EUR, saopštila je brokerska kuća Momentum Securities.

Time je, kako je navedeno, na domaćem tržištu akcija prekinut dvonedeljni silazni trend, zahvaljujući u prvom redu skoku cena akcija Naftne industrije Srbije (NIS) za 6,1%, na 783 dinara uz promet od 18,8 miliona dinara. Poslednjeg trgovačkog dana akcije NIS-a stizale su do nivoa od 800 dinara. Kompanija je najavila da će 27. aprila, posle trgovanja objaviti kvartalne rezultate za period januar-mart koji bi trebalo da pokažu koji nivo profitabilnosti bi kompanija mogla da održi ove godine, nakon rekordnih rezultata u 2022.

Akcije Dunav osiguranja oporavile su se 1%, na 1.035 dinara uz promet od 4,8 miliona dinara. Tome je doprinela informacija da akcionari ove godine neće ostati bez dividende, premda je "presek" za učešće u raspodeli prošlogodišnje dobiti već prošao.

Cena akcija Aerodroma Nikola Tesla zadržale su se na nivou od 1.900 dinara, uz realizaciju od 2,6 miliona dinara. Kompanija je najavila da će 26. aprila, objaviti godišnje rezultate poslovanja.

Akcije Jedinstva iz Sevojna oslabile su 1,3%, na 7.400 dinara, uz promet od 800.000 dinara. I ova kompanija će objaviti godišnje rezultate poslovanja za dva dana, dok bi do kraja nedelje trebalo da budu objavljeni i kvartalni rezultati.

Uzlazni trend imale su akcije Metalca iz Gornjeg Milanovca, ali sa malim prometom. Te hartije od vrednosti skočile su 1,8%, na 1.730 dinara, što je njihova najviša vrednost u poslednjih skoro godinu dana.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.