NavMenu

Kreg Kohon šeta kroz Srbiju od 15. aprila do 7. maja

Izvor: eKapija Nedelja, 23.04.2023. 15:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eakkaluktemwanich/shutterstock.com)Ilustracija
Uoči svog 60-og rođendana, bivši izvršni direktor kompanije Coca-Cola i biznismen Kreg Kohon krenuo je na šetnju dugu 4.000 kilometara od Londona do Istanbula u kampanji za uklanjanje ugljenika. Prošetaće Srbijom od 15. aprila do 7. maja.

U najnovijem izveštaju IPCC-a kaže se da ne postoji način da se zadrži zagrevanje na 1,5 stepeni bez eliminisanja ugljenika koji je već u našoj atmosferi. Malo je verovatno da će sama prirodna rešenja biti dovoljna. U isto vreme, tehnološka rešenja za eliminaciju ugljenika moraju da se temeljno regulišu. Pa zašto svi ne govore o uklanjanju ugljenika?

Jedan čovek je na misiji da to promeni. Craig Cohon, 59-godišnjak iz Kanade, udružio je snage sa globalnim pokretom mladih ReEarth Initiative kako bi pokrenuo novi globalni razgovor o uklanjanju ugljenika, prenosi sajt Stalne konferencije gradova i opština.

Kreg ne samo da je uložio svoj penzioni fond u rešenja za uklanjanje ugljenika, već šeta od Londona do Istanbula preko 82 grada i mesta da bi podigao svest o ovoj temi. Usput, on šeta i razgovara sa gradonačelnicima, izvršnim direktorima, aktivistima, naučnicima i kreatorima politike o mogućnostima i izazovima uklanjanja ugljenika.


Putovanje "Walk it Back"

Ovaj kanadski preduzetnik je 3. januara peške krenuo iz Londona na petomesečno putovanje tokom kojeg će preći 4.000 km po Evropi, preko Velike Britanije, Francuske, Belgije, Nemačke, Poljske, Češke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Srbije, Bugarske, Grčke i Turske.

U Istanbul bi trebao da stigne 5. juna, na svoj šezdeseti rođendan, koji je ujedno i Svetski dan zaštite životne sredine.

Kohon će 15. aprila preći mađarsko-srpsku granicu i stići u Gornji Tavankut. U Beograd će stići 22. aprila i krenuti ka Bugarskoj 7. maja.


Priča Krejga Kohona

Godinama je Krejg Kohon putovao svetom zastupajući velike kompanije kao što su Coca-Cola i Cirque du Soleil, pre nego što se, pre trinaest godina, preselio na baržu ukotvljenu na obalama reke Temze. Godine 2022. Krejg je pokrenuo kampanju walk it back tako što je postao prvo privatno lice koje je uradilo ličnu reviziju doživotne potrošnje ugljenika nakon UN-ove konferencije klimatskim promenama (COP26). Tokom tog procesa izračunao je do najsitnijih detalja koliko je tona ugljenika samo on emitovao tokom svog brzog života (odmori, mnogobrojni letovi avionom i konzumacija hamburgera).

Prošlog novembra je otplatio ono što on naziva svojim dugom planeti Zemlji, odnosno donirao je preko milion dolara iz svog ličnog penzionog fonda projektima za eliminaciju ugljenika.


Promena toka klimatske istorije

Kampanja walk it back postavlja pitanje kako se eliminacija ugljenika trenutno percipira i podržava na globalnom nivou, dok, u isto vreme, poziva na širi dijalog, koordinaciju, sticanje znanja, upravljanje i ulaganje u odgovarajuće sektore kako bi se rešenja za eliminaciju ugljenika primenila sigurno i brzo.

Kohon kaže:

- Kao i mnogi ljudi iz moje generacije, godinama nisam imao pojma o opasnosti koju donose klimatske promene, ali kada sam saznao da sav ugljenik koji smo emitovali tokom svojih života nije eliminisan, počeo sam da istražujem na koji način to može da bude urađeno. Ono što sam otkrio jeste da je moguće izbaciti ogromne količine CO2 iz atmosphere, ali da je za to potrebno mnogo dobre volje i ulaganja. Tehnologija postoji i stalno se usavršava, ali moramo budemo brži i bolji u njenoj primeni, da delujemo pošteno i u velikim razmerama. Ako uspemo u ovome, verovatno ćemo uspeti i da promenimo tok klimatske istorije.

Formiranje zajednice oko procesa eliminacije ugljenika

Osnivači kampanje su uspostavili saradnju sa omladinskim klimatskim aktivistima ReEarth Initiative i mrežom gradskih lidera United Cities and Local Governments. Ostali partneri u kampanji su klimatska platforma Patch, banka EFG i investiciona firma Searchlight Capital.


U novembru 2022. walk it back je objavio rad pod naslovom "Getting to Net Negative" koji naglašava kritičnu ulogu koju gradovi imaju u eliminaciji ugljenika. Kohonova šetnja će biti propraćena specijalnim događajima koji će se održati u 10 gradova duž njegove pešačke rute, a kojima će prisustvovati i donosioci odluka u tim gradovima. U Londonu, na primer, jedna od neiskorištenih mogućnosti za sekvestraciju ugljenika uključuje pošumljavanje zelenog pojasa, odnosno 1.269.800 hektara zemlje koja okružuje grad, a koje će doneti neverovatne koristi u smislu pročišćavanja vazduha i poboljšanja fizičkog i mentalnog zdravlja stanovnika Londona.

U sklopu ove putujuće kampanje, od početka njegove šetnje 3. januara do danas, Krejgu Kohonu se na putu pridružilo mnogo šetača (izvršni direktori, umetnici, novinari, klimatski aktivisti i obični građani).

Krejg i njegova kampanja walk it back stižu u Beograd 22. aprila zajedno sa putujućom izložbom koja će biti postavljena u recikliranim transportnim kontejnerima, a koja će prikazati različita rešenja za eliminaciju ugljenika.

Kohon će 24. aprila posetiti Stalnu konferenciju gradova i opština i razgovarati sa generalnim sekretarom Nikolom Tarbukom, Aleksandrom Vukmirović, šeficom Službe za međunarodnu saradnju i Klarom Danilović, šeficom Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i stanovanje kako bi se upoznao sa delovanjem gradova i opština u oblasti smanjenja emisije ugljenika, navodi SKGO.

Potom će se prošetati do Skupštine grada Beograda gde će se susresti sa predstavnicima Sekretarijata za životnu sredinu - Jasminom Madžgalj, zamenicom sekretara, Vesnom Šabanović, rukovodiocem Sektora za strateško planiranje, upravljanje projektima i klimatske promene i Natašom Petrušić, rukovodiocem Sektora za monitoring i zaštitu životne sredine sa željom da više sazna o strateškim dokumentima i drugim aktivnostima grada u ovoj oblasti.


Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.