NavMenu

Zoran Biserčić, direktor kompanije Vaillant - Investiraćemo do 2 mlrd EUR do 2030. godine

Izvor: eKapija Ponedeljak, 08.05.2023. 09:05
Komentari
Podeli

(Foto: Vaillant)
Vaillant Group, svetski tržišni lider za sisteme centralnog grejanja, konzistentno fokusira svoju biznis strategiju ka uspešnom oblikovanju tranzicije grejanja u Evropi radi postizanja klimatskih ciljeva.

Lansiranjem nove mega fabrike u Evropi za proizvodnju uređaja koji koriste obnovljive izvore energije-toplotne pumpe, nastavlja se transformacija Vaillant Group u vodećeg proizvođača toplotnih pumpi.

O tome, očuvanju životne sredine, kao i planovima za budućnost, za portal eKapija govori direktor kompanije Vaillant Zoran Biserčić.


eKapija: Najavili ste ozbiljne investicije za naredni period?

- U zavisnosti od budućeg razvoja tržišta, kompanija Vaillant će investirati do 2 mlrd EUR u periodu od 2016. do 2030. godine. Glavne oblasti investiranja su povećanje kapaciteta proizvodnje i razvoja, kao i proširenja obima i vrste podrške našim HVAC partnerima.

Naš moto "Brinemo se za bolju klimu, u svakom domu i svetu oko nas", na najbolji način opisuje filozofiju i duh koji vlada u našoj kompaniji. U samom središtu naše filozofije nalazi se udobnost i ispunjavanje zahteva naših korisnika za komfornim i efikasnim grejanjem, hlađenjem i pripremom tople vode, kao i velika odgovornost za očuvanje i zaštitu životne sredine.


eKapija: U čemu je posebnost Vaillant proizvoda?

- Svi naši proizvodi, bilo da se radi o gasnim kondenzacionim kotlovima ili toplotnim pumpama, su dizajnirani da omoguće našim korisnicima visok komfor i udobnost, jednostavno rukovanje, visok stepen efikasnosti i uštede, uz maksimalno očuvanje životne sredine. Takođe, inteligentni sistemi za upravljanje sistemom grejanja, razvijeni u Vaillantu, otvaraju našim korisnicima različite mogućnosti digitalnog upravljanja sistemima za grejanje, uz maksimalnu efikasnost i prilagođavanje potrebama korisnika. Tehnologija koju koristimo u proizvodnji naših uređaja, kao i sama konstrukcija i materijal od kojih su napravljeni naši uređaji, nadilaze najviše standarde u ovoj oblasti.

(Foto: Vaillant)


eKapija: U maju otvarate novu fabriku toplotnih pumpi u Slovačkoj. Koji je njen kapacitet?

- Tranzicija grejanja u Evropi je dovela do snažnog rasta tržišta toplotnih pumpi, zbog samog načina rada i korišćenja energije. Naime, kao što znamo, toplotne pumpe na najbolji način koriste obnovljive izvore energije, odnosno, energiju Sunca akumuliranu u vazduhu, vodi ili zemlji uz visok stepen konverzije. Današnje pumpe za jedan uloženi kilovat električne energije, obezbeđuju od 3,5 do 5,5 puta više toplotne energije. Vaillant Group će u maju 2023. otvoriti novu mega fabriku toplotnih pumpi u Senici, u Slovačkoj. Sa površinom od 100.000 m2, nova fabrika će isključivo proizvoditi toplotne pumpe, sa kapacitetom od 300.000 toplotnih pumpi godišnje. Zajedno sa proizvodnim pogonima u Francuskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, ukupan kapacitet će porasti na više od 500.000 toplotnih pumpi godišnje. Ovim i budućim proširenjima kapaciteta, Vaillant, u značajnoj meri doprinosi ostvarivanju cilja EU od 10.000.000 novoinstaliranih toplotnih pumpi do 2027. godine.


eKapija: Koje su prednosti prirodnog rashladnog gasa R290 koji koristite u proizvodnji toplotnih pumpi?

- Vaillant je jedan od prvih proizvođača koji je počeo da proizvodi toplotne pumpe koje rade na bazi prirodnog rashladnog gasa R290, koji ima izuzetno mali potencijal globalnog zagrevanja (GWP). Ovaj indeks koji izražava potencijal uticaja na globalno zagrevanje, je npr. kod gasa R290, više od 200 puta manji, od npr. gasa R32 koji danas koriste mnogi prozivođači.

Od 2025. Vaillant Group će imati samo toplotne pumpe koje koriste ovo prirodno rashladno sredstvo. Pored zaštite životne sredine, ovo rashladno sredstvo obezbeđuje i visoke izlazne temperature tople vode za grejanje, čime su ove toplotne pumpe vrlo podesne, ne samo u novoizgrađenim, već i u starijim, lošije izolovanim postojećim objektima.

(Foto: Vaillant)


eKapija: Koliko je u oblasti sistema grejanja važna edukacija?

- Podrška našim instalaterima i serviserima, bilo da je on-line, u našem Edukacionom centru ili na terenu, kao i permanentna obuka i treninzi, su veoma važan deo tranzicije u sistemima grejanja. Kao i u Evropi, i Vaillant Srbija veliku pažnju posvećuje ovim aktivnostima, konstantno podižući nivo kvaliteta i profesionalnost naših partnera. Svakodnevno našim partnerima omogućujemo nove servise i digitalne platforme za podršku. U 2022. godini, širom Evrope više od 45.000 instalatera je iskoristilo priliku za edukaciju na Vaillantovim obukama.


eKapija: Kompanija Vaillant je u Srbiji prisutna više od 25 godina, a priča počinje davne 1874. godine kada je Johann Vaillant osnovao svoju instalatersku radionicu u gradu Remscheid-u, u Nemačkoj?

- Vaillant Group je internacionalna kompanija sa sedištem u Remscheid-u, Nemačka, koja posluje u oblasti grejanja, ventilacije i hlađenja. Od svog osnivanja, pre 149 godina, Vaillant je bio pionir u mnogim novim tehnologijama, dajući značajan doprinos podizanju standarda i kvaliteta u ovoj oblasti. Ovaj duh inovativnosti je i dalje prisutan u ovoj porodičnoj firmi koja je u 2021. godini ostvarila 3,3 milijarde prometa sa svojih 16.000 zaposlenih. Naša kompanija godišnje proizvede više od 2,5 miliona uređaja, od čega više od 1,2 miliona gasnih kotlova, a ostatak čine toplotne pumpe, električni uređaji i dr.

Vaillant u Srbiji uspešno posluje više od 25 godina. Vaillantov tim svojim dugogodišnjim aktivnostima na najbolji način prenosi partnerima u Srbiji sve relevantne informacije i novosti iz fabrike, prateći najnovije trendove u ovoj oblasti, čime na najbolji način gradimo put u zelenu tranziciju u sistemima grejanja.

Sve tekstove iz tematskog biltena pogledajte OVDE.


Fotogalerija
Vaillant
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.