NavMenu

Kreće projektovanje nove linije BG voza - U planu stanice na Makišu i Karaburmi, nova pruga ispod Vidikovca i trasa od vračarskog tunela

Izvor: eKapija Utorak, 18.04.2023. 12:00
Komentari
Podeli
(Foto: I.Vukša)
Samo dve nedelje nakon što je naručila izradu tehnološke studije razvoja Beogradskog železničkog čvora, Infrastruktura železnice Srbije raspisala je i dva tendera za projektovanje nove linije BG voza.

Prva javna nabavka podrazumeva izradu tehničke dokumentacije za izgradnju stanice BG voza Makiš i pruge od tunela Kneževac do buduće stanice BG voza Makiš, paralelno sa postojećom prugom Beograd Ranžirna "A"-Rasputnica "T"-Rakovica.

Ovo praktično znači da kreće projektovanje nove linije BG voza koja će povezati Makiš, Rakovicu i Karaburmu, tunelom Kneževac koji je probijen još 1987. godine da spoji Rakovicu i Makiš i ide ispod Vidikovca, a koji sada ne koriste putnički vozovi.

Kako se navodi u tehničkoj specifikaciji posla, imajući u vidu da sistem BG voza trenutno predstavlja osnov sistema gradske i prigradske železnice na području grada Beograda, a na osnovu GUP-a Beograd 2021 i Koncepta razvoja železničkog čvora Beograd, potrebno je da se projektuje i izgradi železnička stanica Makiš (krajnja/početna stanica linije 3 BG voza na relaciji Makiš-Rakovica-Karaburma), koja bi se povezala novom dvokolosečnom prugom sa prugom Beograd Ranžirna-Rakovica ispred leve i desne tunelske cevi tunela Kneževac.

Predmet projektnog zadatka je izgradnja levog i desnog koloseka (od budućih odvojnih skretnica ispred tunela Kneževac do buduće stanice BG voza Makiš), i izgradnja stanice BG voza Makiš.

Stanica Makiš planira se, kako se navodi, na pogodnoj lokaciji u blizini buduće metro stanice, sa najmanje dva perona dužine 110m i najmanje tri stanična koloseka, uz izradnju neophodnih objekata za železničke i druge sadržaje (blagajne, informacije, sadržaji za trgovinu i ugostiteljstvo i sl), kao i objekte za smeštaj elektrotehničke infrastrukture.

- Projektnim rešenjem treba omogućiti pogodan pristup putnicima do staničnih perona denivelisanom vezom kao i pešačku komunikaciju sa metro stanicom Makiš, a u neposrednoj blizini staničnog platoa predvideti železnički parking prostor za službena lica, putnike i korisnike železničkih usluga (park and ride) – stoji u tenderskoj dokumentaciji.

Planirana brzina vozova je 50 km/h.

Napominje se da projektom treba predvideti tehnologiju izvođenja radova tako da se ne ugrozi redovnost saobraćaja na dvokolosečnoj pruzi Beograd Ranžirna – Rakovica i stanice Beograd Ranžirna.

Tender ističe 19. maja, detaljnije OVDE.

Predmet drugog tendera je projektovanje stanice BG voza Karaburma i pruge od tunelskih cevi Vračar do buduće stanice Karaburma.

Kako se navodi, potrebno je da se projektuje železnička stanica Karaburma (krajnja stanica linije 3 BG voza na relaciji Makiš-Rakovica-Karaburma) koja bi se povezala novom dvokolosečnom prugom sa prugom Beograd Centar-Pančevački Most-Pančevo Glavna u tunelu Vračar.

Dodaje se da su u tunelu Vračar na pruzi Beograd Centar – Pančevački Most – Pančevo Glavna u proteklom periodu izgrađene dve tunelske cevi - leva tunelska cev od km 0+000 do km 0+672 i desna od km 0+000 do km 0+675.

Predmet ovog projektnog zadatka je izgradnja levog i desnog koloseka (od buduće odvojne skretnice u tunelu Vračar do buduće stanice Karaburma), izgradnja stanice BG voza Karaburma i rekonstrukcija leve i desne tunelske cevi tunela Vračar (dužine oko 600 m).

I ova stanica je predviđena sa najmanje dva perona dužine 110m i tri stanična koloseka.

Tender je takođe otvoren do 19. maja, o detaljima OVDE.

U master planu saobraćajne infrastrukture Beograda koji je predstavljen 2017. godine, navedeno je da će BG voz postati jedan od nosilaca javnog gradskog prevoza.

U planu je da ovaj voz koji sada saobraća na linijama Batajnica-Ovča, Resnik-Ovča, Ovča-Mladenovac i Lazarevac-Ovča, u budućnosti pored trase Makiš-Karaburma ide i od Novog Beograda prema Surčinu, aerodromu i budućem nacionalnom stadionu., koja bi trebalo da se produži i do Obrenovca.

Takođe, gorepomenuta studija će se ispitati i mogućnosti uvođenja vozova na relaciji Beograd Centar- Stara Pazova.

B. P.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.