NavMenu

Pravi se plan za razvoj Beogradskog železničkog čvora - Povezivanje Beograda sa Pančevom, Starom Pazovom i Obrenovcem, od Batajnice do Ovče BG vozom na 10 minuta

Izvor: eKapija Utorak, 11.04.2023. 10:21
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Santa3)
Infrastruktura železnice Srbije naručila je izradu tehnološke studije razvoja Beogradskog železničkog čvora.

Studiju je potrebno izraditi za deo železničke mreže oivičen krajnjim stanicama linija BG voza, odnosno stanicama Mladenovac, Lazarevac, Batajnica i Ovča.

Kako je navedeno u tenderu, studija je neophodna za izradu sve dalje planske i tehničke dokumentacije na području Grada Beograda, a osnovni cilj je uspostavljanje efikasnog šinskog sistema kao dela jedinstvenog sistema prevoza putnika na području grada Beograda.

- Veoma dugačak vremenski period koji je protekao od početka izgradnje novog beogradskog čvora (1974. godine), doveo je do značajnih promena urbanizma grada, broja stanovnika, potreba za prevozom, saobraćajnih tehnologija i ekonomskih aspekata saobraćaja – stoji u tenderskoj dokumentaciji.

Dodaje se i da nejasno definisan status i nadležnosti JKP Metro i voz nije obezbedio ambijent za razvoj podsistema javnog gradskog i prigradskog saobraćaja u Beogradu.

- Novim konceptom potrebno je planirati rekonstrukciju i prilagođavanje postojeće i razvoj nove železničke infrastrukture, sa posebnim naglaskom na povezivanje dva najmoćnija šinska podsistema, železnicu i metro – ističe se u specifikaciji posla.

Potrebno je, dodaje se, dati predlog rešenja optimalnog povezivanja budućih stanica sve tri linije metro sistema sa stanicama na javnoj železničkoj infrastrukturi, sa predlogom lokacija zajedničkih stanica presedanja i idejnim rešenjima.

Dat je i primer povezivanja postojeće železničke stanice Beograd Centar i buduće metro stanice Sajam, zatim stajališta Karađorđev Park i metro stanice Karađorđev Park, itd.

Za pruge u čvoru Beograd, studija će prikazati sadašnji obim prevoza putnika i robe i prognozirati očekivani obim za narednih 20 godina.

Prema trenutno raspoloživim podacima, ukupan promet robe u okviru Beogradskog železničkog čvora u 2014. godini iznosio je 1.606.441 tona, dok je u 2017. godini bio 751.000 tona.

U isto vreme beleži se 1.194.469 prevezenih putnika u 2014. godini, odnosno 925.344 u 2017. godini, a u udeo železničkog podsistema u javnom gradskom prevozu putnika iznosi svega oko 1%.

U okviru studije daće se i predlog za povezivanje Aerodroma Nikola Tesla i budućeg Nacionalnog stadiona, kao i Obrenovca sa prugama u čvoru.

Sa aspekta gradske železnice (BG voza), navodi se, potrebno je predvideti saobraćaj vozova u taktnom režimu:


- Batajnica-Ovča na 10 minuta tokom vršnog sata i 15 van vršnih sati;
- Resnik-Beograd Centar na 15 minuta u vršnom satu i 30 van vršnih sati;
- Makiš-Karaburma na 15 minuta tokom vršnih sati i 30 minuta van vršnih sati;

Za pruge do Aerodroma "Nikola Tesla" i Nacionalnog stadiona, kao i za vozove na relacijama Mladenovac -Beograd Centar, Lazarevac-Beograd Centar i Obrenovac-Beograd, red vožnje će biti prilagođen potrebama ovih objekata i mesta.

Takođe će, za predložene linije, morati da i se definiše potreban broj voznih sredstava, kao i lokacija budućeg depoa za vozna sredstva iz sistema BG voza, stoji u dokumentaciji.

Nadalje, studija će ispitati i mogućnosti uvođenja vozova na relacijama Beograd Centar-Pančevo i Beograd Centar-Stara Pazova.

Za predloženi koncept organizacije Beogradskog železničkog čvora potrebno je dati akcioni plan sa procenom investicija i dinamike realizacije.

Tender za izradu studije je otvoren do 15. maja, detaljnije OVDE.

B. P.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.