NavMenu

ProCredit banka finansirala najveću solarnu elektranu u Srbiji

Izvor: Promo Sreda, 05.04.2023. 14:47
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Zbynek Burival)
Otvorena najveća bifacijalna solarna elektrana u Srbiji – DELASOL, uz finansijsku podršku ProCredit banke

Danas je u Lapovu svečano puštena u rad najveća bifacijalna solarna elektrana u Srbiji – DELASOL, koju je kompanija MT Komex izgradila uz finansijsku podršku ProCredit banke. Ukupna investicija iznosi 9 mil EUR.

DELASOL se prostire na 12,5 ha površine, sastoji se od oko 18.000 solarnih panela i ima 10MW snage.

ProCredit banka sa kompanijom MT Komex sarađuje punih 10 godina.

(Foto: ProCredit banka/ Promo)
Godine 2013. zajedno su bili "pioniri" u izgradnji solarnih elektrana kod nas, kada je Banka finansirala izgradnju solarne elektrane SOLARIS 1 u Kladovu, a zatim 2014. i SOLARIS 2, u ukupnoj investiji od 1,8 mil EUR.

- Saradnja sa MT Komexom započela je sasvim prirodno, zato što je MT Komex među prvim kompanijama prepoznao nužnost, ali i sve benefite ulaganja u obnovljive izvore energije, dok je ProCredit banka među prvima u regionu započela finansiranje održivih projekata i postala inicijator, edukator i partner u mnogim značajnim projektima zelene tranzicije. U proteklih 10 godina investirali smo više stotina miliona evra u ekološke projekte naših klijenata – izjavio je na otvaranju u Lapovu predsednik Izvršnog odbora ProCredit banke, Igor Anić.

Predsednik IO PCB Igor Anić (Foto: ProCredit banka/ Promo)Predsednik IO PCB Igor Anić
ProCredit banka od početka svog poslovanja u Srbiji ima jasnu strategiju da finansira energetski efikasne projekte. O "zelenoj orijentaciji" Banke svedoči i aktivno zalaganje za zdraviju i zeleniju okolinu u njenom svakodnevnom radu. Svojim primerom ProCredit banka nastoji da pokaže kako se sprovode i aktivno žive "zelene" promene.

U ProCredit banci veruju da će sa MT Komexom i ubuduće nastaviti dobru partnersku saradnju, jer je održivi biznis i zakonska i strateška obaveza svih odgovornih aktera privrednog razvoja.

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Obnovljiva energija

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.