NavMenu

Begović: Gradnja Bio 4 kampusa krajem godine, za prvu fazu 300 mil EUR

Izvor: RTS Utorak, 21.03.2023. 13:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nd3000/shutterstock.com)Ilustracija
U Beogradu će krajem ove godine početi gradnja Bio 4 kampusa, koji će prema rečima ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelene Begović biti jedan bio-ekonomski hab, odnosno centar koji će okupiti akademiju, privatni sektor, startap kompanije i sve što treba da Srbija postane poznata po inovacijama i po nauci.

Begović je prilikom gostovanja na RTS-u najavila da će izgradnja kompleksa "početi krajem godine i da su u toku vrlo detaljni procesi projektovanja".

- Procena za izgradnju prve faze je oko 300 mil EUR. Mi smo od Evropske banke za rekonstrukciju dobili 200 mil EUR, za početak kredit, tako da su obezbeđena sredstva i mi ove godine krećemo - navela je Begovićeva.

Na 20 ha ukupne površine budući kamp će se nalaziti u delu grada gde se nalazi i Institut Torlak, Agencija za lekove, Farmaceutski fakultet, tako da je to već prirodno okruženje koje će biti prošireno.

- U Bio 4 kampus će se preseliti kompletno Biološki i Farmaceutski fakultet, deo Poljoprivrednog, Medicinskog, Tehnološko-metalurškog i Hemijskog fakulteta sa svojim delovima kojima - kako objašnjava, "mogu da doprinesu oblastima kojima će se baviti kampus". Takođe, u okviru kampusa biće i devet naučnih instituta.

Tu će biti i istraživački centri velikih i srednjih kompanija kako bi imali pristup ekspertskim projektima.

- Svi će biti na jednom mestu i raditi zajedno na novim rešenjima. Imaćemo i muzej i različite sadržaje, gde će građani moći da dolaze i da komuniciraju s nama, da vide šta su benefiti od svih novih tehnologija - poručila je Begovićeva.

Srbija je, navodi, prepoznala veliki napredak IKT tehnologije i u tome je "postigla ogroman uspeh i postala jedna od glavnih izvoznih grana Srbije koja se u deset godina povećala deset puta, 2,7 mlrd EUR godišnje".

S druge strane, ukazuje da razvoj bio-nauka dovodi do nove revolucije, gde se informacione tehnologije spajaju s prirodnim naukama, kako bi dale odgovore na nekoliko globalnih izazova s kojima se i Srbija suočava. To su izazovi vezani za zdravstvo, medicinu, zaštitu životne sredine, energetiku i proizvodnju hrane i poljoprivredu.

- Bez nauke ne možemo da napredujemo u tim oblastima. To su oblasti u kojima se već bavimo, ali želimo da budemo izuzetni i da razvijemo inovacije. Već imamo izgrađenu dobru infrastrukturu za startap eko-sistem. To su kompanije koje se veoma brzo razvijaju. ali su i visokorizične i njima treba okruženje kao što je naučno-tehnološki park da im u početnim momentima razvoja pruži podršku - objasnila je Begovićeva.

Dodala je da Srbija ima naučno-tehnološki park u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Čačku, a ove godine počinje proširenje njihovih kapaciteta, kao i izgradnja parka u Kruševcu.


Kojim oblastima će se baviti Bio4 kampus

Četiri bio oblasti kojima će se baviti u Bio-kampusu 4 su biomedicina, biotehnologija, bioinformatika i biodiverzitet.

- Biomedicina znači da Srbija zaista ide u pravcu razvoja personalizovane, individualne medicine. To znači da naši građani imaju mnogo bolju zdravstvenu uslugu i da znamo šta je uzrok bolesti kako bi smo mogli na pravi način da je lečimo. Biotehnologija je napredovala i sada možemo da kontrolišemo sve te procese i da različite organizme "pretvorimo" u fabrike za proizvodnju nečega. U bionformatici generišemo veliku količinu podataka i moramo da znamo šta ćemo da koristimo i za dobrobit svih da bi mogli da baziramo naša istraživanja kroz primenu veštačke inteligencije i da brže dođemo do rešenja - naglasila je ministarka.

Što se tiče biodiverziteta, ističe da je Srbija kao deo Balkanskog poluostrva jedan od 15 evropskih centara biodiverziteta. Poseduje raznovrsnost od mikroorganizama, biljaka, životinja, što je sve materijal za istraživanje, ali i izvor podataka.

- To su sve stvari na kojima se radi, međutim sada smo strateški odlučili da država uloži značajno veća sredstva. Radimo Bio 4 da bi sve ključne ili najveći deo onih ključnih institucija koje se time bave stavili na jedno mesto da bi bili što efikasniji - rekla je Begovićeva.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.