NavMenu

Širom CG planirani energetski objekti vredni stotine miliona evra - Sve više privatnih investitora želi da gradi solarne i vetroelektrane

Izvor: eKapija Petak, 24.02.2023. 12:46
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Erich Westendarp)
U Crnoj Gori već više od 40 godina nije izgrađen veći energetski objekat, a fokus u narednom periodu, kada su ovakvi projekti u pitanju, svakako će biti obnvoljivi izvori energije. I dok planska dokumentacija za Ulcinj koči izgradnju solarne elektrane (SE) Briska gora i još uvijek čekamo tender za SE Velje brdo, inicijativu za izgradnju solarnih i vjetro elektrana pokrenulo je više privatnih investitora. Riječ je o višemilionskim investicijama, pa će samo u jednu solarnu elektranu na Cetinju biti uloženo više od 350 mil EUR.

Kako smo mogli čuti od ministarke ekologije, prostorng planiranja i urbanizma Ane Novaković Đurović na jednoj od sjednica Vlade, pojednostavljivanje zakonske procedure za izgradnju objekata za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije u praksi je već dalo rezultate.

- Interesovanje investitora je zaista veliko, povećava se procenat ugradnje solarnih panela, a pristigla su nam i četiri nova zahtjeva za izgradnju solarnih elektrana, kao i jedan za vjetropark u Pljevljima. Važno je što sada i u ovoj oblasti imamo zakonske procedure i mogućnost da ovu priču dovedemo do kraja. Bilo bi dobro da već sledeće godine imamo izvjesnu gradnju nekog većeg objekta, posebno solarne elektrane - kazala je ministarka.

Ako je suditi prema planovima, investitori najveći potencijal vide u Cetinju, gdje je najavljena gradnja četiri solarne elektrane.

Tako je već u decembru saopšteno da kompanija M Energy planira izgradnju solarnih elektrana na Cetinju i u Nikšiću, za šta su im izdati urbanističko-tehnički uslovi.

Kako je navedeno, ukupna površina lokacija iznosi cca 13.000.000 m², a prema analizama koje je sproveo investitor, utvrđeno je da je maksimalni mogući kapacitet budućih solarnih elektrana cca 385 MW.

Solarnu elektranu u Šavniku gradiće kompanija Sunrise Europe, a maksimalni mogući kapacitet budućeg energetskog objekta je cca 220 MW.

Investiciju na Cetinju najavila je i kompanija Obnovljivi izvori energije koja će graditi elektranu na 440 hektara. Potencijalna količina proizvedene energije 306,20 GWh godišnje, dok je maksimalni mogući kapacitet buduće solarne elektrane ukupne instalisane snage 225 MW.

Urbanističko-tehnički uslovi izdati su i kompaniji Sun Horizon, koja će solarnu elektranu graditi takođe na Cetinju. Iza ove investicije stoji vodeća kompanije za razvoj projekata obnovljivih izvora energije u jugoistočnoj Evropi i Australiji CWP Europe, a u solarnu elektranu Montechevo uložiće oko 360 mil EUR. Ovo je prvi projekat pve kompanije u Crnoj Gori.

- Predviđena je fazna realizacija projekta. Početak izgradnje solarne elektrane očekuje se početkom 2025. godine, a završetak radova i njeno puštanje u rad godinu dana kasnije, odnosno 2026. godine. Nakon realizacije projekta, Montechevo će biti najveća solarna elektrana u Crnoj Gori - naveli su iz kompanije.

Očekivana godišnja proizvodnja buduće elektrane je oko 650 GWh, što je, ističu, dovoljno za snabdijevanje zelenom energijom više od 154.000 domaćinstava.


Kompanija Montenegro Investment & holdings gradnju solarne elektrane planira na lokaciji više katastarskih parcela u KO Draževina u Podgorici. Površina lokacije je cca 190.000 m2, a utvrđeno je da je potencijalna količina proizvedene godišnje električne energije iz solarne elektrane ukupne snage 12.50 MW.

Izgradnju objekta u naseljima Lastva i Ubli na Cetinju planira RES Montenegro Group. Ukupna površina lokacije na kojima je predviđena izgradnja solarne elektrane je 7.689.900 m2.

Potencijalna snaga fotonaponske elektrane određena na nivou ukupne moguće snage priključenja od 506 MW, uz sunčevu energiju koja iznosi 1600 kWh/m2 i moguće godišnje proizvodnje električne energije koja iznosi 750 GWh.


UT uslovi su izdati na zahtjev fizičkog lica za lokaciju u zahvatu katastarskih opština Bobovo i Kruševo ukupne površina 1.671.700 m². Prema analizama podnosioca zahtjeva utvrđeno je da potencijalna količina proizvedene električne energije, sa 20 turbina ukupne snage vjetroparka 120 MW, iznosi 393,80 GWh.


Investicije u Rožajama

Najavljena je i mogućnost izgradnje solarnog i vjetro parka u Rožajama, gdje je firma BSD Mont sa sjedištem u Podgorici otkupila dio zemljišta bivše Agrobisernice.

Prema najavama, ta kompanija će, u saradnji sa poslovnim partnerima iz Mađarske, na lokalitetu Vuča graditi solarni park i vjetropark, te ulagati u razvoj stočarstva i poljoprivrede, uključujući i biljnu proizvodnju.

Kako piše Radio Rožaje, vrijednost projekta procijenjena je na preko 200 mil EUR, a u koliko se realizuje, otvoriće se najmanje 50 radnih mjesta.

D. O.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.