NavMenu

Bundesbanka: Verovatno ulazimo u tehničku recesiju

Izvor: Blic Četvrtak, 23.02.2023. 11:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Ildigo)Ilustracija
Nemačka privreda smanjila se i u prvim mesecima ove godine i verovatno je na putu novog kvartalnog pada i tehničke recesije, predviđaju u nemačkoj centralnoj banci.

- Privredna aktivnost biće u prvom tromjesečju 2023. verovatno ponovno niža nego u prethodnom kvartalu - piše Bundesbanka u mesečnom izveštaju.

Ako se bruto domaći proizvod (BDP) smanji dva kvartala zaredom, privreda je u tehničkoj recesiji, prema tumačenju ekonomista. Nemačka privreda već se smanjila u poslednja tri meseca 2022. godine, za 0,2% u odnosu na prethodno tromesečje.

Ekonomisti Bundesbanke primećuju da se, s jedne strane, znatno smanjila napetost na energetskim tržištima i neizvesnost koju je takva situacija stvarala.


"Bolja situacija u nastavku godine"

Vladine mere ograničenja cena električne energije i gasa, kako navode, ublažile su rast troškova energije za privatna domaćinstva i kompanije, a koristi od toga imaće ulaganja i industrijska proizvodnja.

S druge strane, industrijska proizvodnja započela je 2023. na niskom nivou, nakon značajnog pada u decembru 2022. godine, objavila je Bundesbanka. To važi i za izvoz, koji je dodatno prigušilo usporavanje spoljašnje potražnje.

Ističu i da lična potrošnja pati zbog inflacije, koja smanjuje kupovnu moć domaćinstava. Očekuju i dalji pad građevinskih aktivnosti.

- Situacija bi se mogla polako poboljšati u nastavku godine - predviđa Bundesbank, upozoravajući ipak da se "još ne nazire značajno poboljšanje".

Sve u svemu, nemačka privredna aktivnost verovatno će se ove godine u proseku blago smanjiti, prognozira Bundesbank, ali blaže od 0,5%, prognoziranih u decembru, dodaju statističari.


Precenjene stambene nekretnine

Uprkos padu cena u poslednje vreme, kuće i stanovi u Nemačkoj istovremeno su još uvek precenjeni, ističe se u izveštaju Bundesbanka.

Precenjene stambene nekretnine nisu u proseku pojeftinile u 2022. godini, konstatovala je banka, utvrdivši da su cene nekretnina u gradovima bile od 25% do 40% više no što bi trebale biti, prema sociodemografskim i ekonomskim fundamentima.

U drugoj polovini 2022. cene su pale, zbog slabije potražnje koju su zakočili inflacija i sve veće kamatne stope na hipotekarne kredite, ali su i dalje bile visoke, naročito u gusto naseljenim područjima, poduprte manjkom stanova i skupom gradnjom.

U celoj Nemačkoj cene kuća i stanova prošle su godine porasle za 9%, prema proračunu Udruženja nemačkih hipotekarnih zajmodavaca.

Cene stambenih nekretnina u 127 nemačkih gradova na godišnjem nivou su u proseku porasle za 6%, pokazuju proračuni kompanije za prikupljanje podataka Bulwiengesa, navodi Hina.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.