NavMenu

Nova pravila za izvoz u Nemačku - Koje promene očekuju naše kompanije

Izvor: RTS Sreda, 25.01.2023. 10:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Izvoz sirovina, komponenti, poluproizvoda i usluga na nemačko tržište od 1. januara teče po novom, strožem režimu. On obuhvata sve kompanije – domaće i strane.

Kao partneri i dobavljači nemačkih firmi, obavezne su da dokažu da u proizvodnji poštuju ljudska prava i da ne zagađuju životnu sredinu.

- Što se tiče zaštite prava zaposlenih, to se odnosi na zabranu upotrebe dečjeg rada, zabranu bilo kakvog prinudnog rada, zloupotrebu privatnog obezbeđenja, prava zaposlenih na udruživanje, prava zaposlenih na primerenu zaradu, primerenu zaštitu na radnom mestu, zabranu protiv pravnog oduzimanja zemljišta - objašnjava Tanja Lindel, pomoćnik direktora Sektora udruženja privrede Privredne komore Srbije.

Kada je reč o drugoj, ekološkoj odredbi, zakon se oslanja na tri konvencije – o upotreba žive, dugotrajnom uticaju štetnih supstanci i prekograničnom kretanju otpada i njegovom skladištenju. Šta sve to znači u praksi?

- Sada morate da dokažete, zapravo, da je ne samo proizvodnja nego i transport vaše robe 100% zelen. To znači da ne možete više da koristite kamione na dizel, dakle morate transportovati robu nekim prevoznim sredstvom koje je zeleno. Na prvom mestu će to pogoditi sve one industrije koje sarađuju sa visokotehnološkim industrijama u Nemačkoj, što znači metalska, elektro, mašinska industrija, gotovo sve grane industrije - napominje Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.


Paprene kazne za nepoštovanje pravila

Nemačka agencija za ekonomske politike i poslove vršiće kontrolu primene novih pravila u firmama. One će dalje na dobavljače iz Srbije ugovorom prenositi deo obaveza. Ko ih ne poštuje – čekaju ga paprene kazne.

- Za nemačke kompanije su predviđene visoke kazne, od 100, 200, 500, 800.000 EUR, do viših kazni kao što su za kompanije koje imaju godišnji promet preko 400 mil EUR, čak do 2% godišnjeg prometa i zabranu učešća na javnim tenderima preko tri godine. Samim tim što je strana firma kažnjena, doći će do prekida ugovornog odnosa naše kompanije, tj. naše kompanije su u riziku da izgube svog partnera ako ne poštuju obaveze - naglašava Tanja Lindel.

U ovoj godini zakon važi samo za one nemačke kompanije koje zapošljavaju više od 3.000 ljudi. Od naredne će se odnositi i na one sa više od 1.000 zaposlenih. Očekuje se da sličan akt o izvozu uskoro bude donet na nivou čitave Evropske unije.


"Skupe, ali neophodne promene"

Upućeni ukazuju da će promene biti skupe, ali neophodne. Za to će im, navode, biti potrebni i podsticaji države.

- Na primeru jedne male kompanije koja ima do pedeset zaposlenih u metalskoj industriji će te promene koštati 5 do 10 mil EUR u narednih tri do pet godina. Ako one to ne budu uradile, njihova konkurencija se smanjuje. Našim kompanijama najviše konkurišu takve slične kompanije iz Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, one su sve u EU i imaju te podsticaje, one će biti konkurentnije u izvozu nego naše kompanije - napominje Dragoljub Rajić.

U Nemačku izvozi 2.700 kompanija iz Srbije, a koliko njih učestvuje u lancima dobavljača – tek treba da se utvrdi.

Privredna komora Srbije će u martu otvoriti kancelariju za pomoć, kako bi tim kompanijama olakšala prilagođavanje na nova nemačka pravila.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.