NavMenu

Srbija planira nabavku 58 mašina za održavanje koloseka - "Postojeća mehanizacija stara 40 godina ne može da servisira nove brze pruge"

Izvor: eKapija Utorak, 17.01.2023. 13:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)Ilustracija
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je tender za izbor tehničkog savetnika za izradu plana implementacije i tehničkih specifikacija za nabavku šinskih teških mašina, u okviru 2. faze projekta modernizacije železničkog sektora Srbije.

U tenderu se navodi da je za 1. fazu Projekta modernizacije železničkog sektora Srbije, koji finansiraju Svetska i Francuska agencija za razvoj, Srbiji odobreno 102 mil EUR kredita, a u toku je priprema 2. faze ovog projekta, u okviru koje će se vršiti nabavka teških šinskih vozila za održavanje pruga.

Ističe se da je za održavanje brzine na projektovanom nivou na novomodernizovanim linijama kao i održavanje/povećanje brzine na postojećim prugama koje su planirane za kasniju rekonstrukciju, potrebno vršiti redovno održavanje i cikluse obnove, ali da postojeća mehanizacija za održavanje i oprema Infrastruktura železnice Srbije ne može da zadovolji veoma zahtevne evropske norme i standarde u ovoj oblaasti.

- Trenutno IŽS raspolaže voznim parkom mašina za održavanje železničke infrastrukture koji je u proseku star 40 godina, sa zastarelom tehnologijom. Tehničko stanje većina mašina, a samim tim i pouzdanost njihovog rada je niska, jer se poslednjih godina za ovu mašineriju izdvajaju mala sredstva – navodi se u tenderu i dodaje da je zato neophodan razvoj plana sa procenama troškova za nabavku teške šinske mehanizacije.

Između ostalog se navodi da su problem mašine za oblaganje i nivelisanje koloseka, koje su važne zbog brzine i bezbednosti saobraćaja, jer direktno utiču na geometriju koloseka.

U planu je nabavka 58 mašina za održavanje pruga, u pet lotova, od kojih prvi podrazumeva 6 komada teških mašina za održavanje koloseka (pomenute mašine za oblaganje i nivelisanje), zatim, 19 vagona, 11 građevinskih mašina, 21 železničko motorno vozilo i jedna mašina za intervenciju.


Tender je otvoren do 31. januara, detaljnije OVDE.

Podsetimo, Infrastruktura železnice Srbije saopštila je da je 10. januara na dve lokacije na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad smanjila brzinu vozova sa 200 na 160 km/sat, iz preventivnih razloga.

Prethodno je Stranka slobode i pravde saopštila da je to urađeno zbog "loše geometrije koloseka", te da je "do te odluke došlo jer su mašinovođe prijavile lupanje i podrhtavanje garnitura na pomenutim deonicama uz napomenu da je saobraćaj po projektovanim brzinama nebezbedan", prenela je Beta.

Nakon toga oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je, u subotu prilikom obilaska radova na brzoj pruzi Novi Sad-Subotica govorio o povećanju kazni za krađu delova pruga i rekao da je "juče bez razloga usporena brzina na relaciji od Beograda do Novog Sada da bi se sačuvala sigurnost ljudi".

B. P.


Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.